Tech

Agysérülést diagnosztizáló mobilkütyüt fejlesztenek katonáknak

Az amerikai hadsereg egy olyan mobilkütyü fejlesztését tűzte ki célul, ami könnyen szállítható, egyszerű kezelni, és gyorsan megállapítja a helyszínen, történt-e agyi sérülés és ha igen, az milyen súlyos.

Az egyik legkomolyabb sérülés, ami egy katonát érhet a hadműveleti területen, az a fejlövés. A sérülés gyors és helyes felmérésétől, ellátásától függ a katona élete és az esetleges károsodás mértéke.

A 2001 óta folyamatosan harcból csatába száguldó amerikai katonák védelme érdekében a hadsereg vezetése olyan, egyszerűen kezelhető, strapabíró készüléket szeretne vásárolni – még persze nagy tételben – mely a helyszínen képes lesz megítélni azt, hogy van-e agyi sérülés és ha igen, az mennyire súlyos.

A Lucid System nevű rendszer kifejlesztésére szóló, közel 10 millió dolláros megrendelést a Neural Analytics kapta meg. A mobilkészülék elektródáit a sérült katonára felhelyezve folyamatosan méri és elemzi annak agyi tevékenységét, a traumás sérülés miatti esetleges elváltozásokat kutatva.

A fejlesztés során fontos szempont, hogy egy fél órás kiképzés után ne csak az egészségügyi képzettségű, de az összes katona képes legyen használni, hasonlóan a civil életből ismert “bolondbiztos” félautomata defibrillátorokhoz.

Több tízezer katona élete a tét

A Lucid másik fontos tulajdonsága a készülék számítógépébe elhelyezett, több mint négy év óta fejlesztett szoftver.

Ha valakit fejbe lőnek vagy fejsérülés éri, akkor nincs idő egy képernyőn megjelenő adathalmaz elemezgetésére. Ráadásul a traumás agysérülés jelei nem is mindig észlelhetőek, ezért jelentős, ha egy mobilkészülék érthetően jelzi majd, hogy van-e sérülés és ha igen, az menyire súlyos. Minél hamarabb megkezdődik az agyi sérülés célzott gyógyítása, annál kevesebb károsodással lehet számolni.

A tét pedig nem kicsi: 2000 óta több mint 217 ezer amerikai katonát, és további 50 ezer haditengerészt, tengerészgyalogost és légierőst diagnosztizáltak traumatikus agysérüléssel.

A szerződés szerint 18 hónapon belül be kell fejezni a fejlesztést és a teszteléseket. 2019 végére pedig el kell kezdődnie a megfelelően “háborúállóra” kialakított Lucidok sorozatgyártásának, az összes amerikai fegyvernem számára.

Ezután kerülhet sor a kiképzésekre,  majd elsőként a hadműveleti területekre szállításra. Bár a program során a fegyveres erők igényeit vették figyelembe, de a Neural Analytics szerint akár a civil egészségügyben is helyet kaphat majd a Lucid.

(Kiemelt fotó: U.S. Air National Guard photo/Staff Sgt. Christopher S. Muncy)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik