Tech

Náci oldalakat ebrudalt ki a Reddit

Beszántották a nemzetiszocialista csoportot is, mert a Reddit nem akar több gyűlöletkeltő tartalomnak helyt adni.

Az internet egyik segglyuka jó ideje a Reddit, ahol rendkívül radikális fórumok is sűrűn létrejönnek. A Reddit vezetése ezért úgy döntött, leszámol a náculással, szélsőjobbos fórumokat fog törölni – írja a BBC News.

Az r/NationalSocialism (nemzetiszocializmus), az r/Nazi, az r/whitesarecriminals (a fehérek bűnözők) és az r/far_right (szélsőjobb) csoportokat tiltották le és távolították el. A jogalap a Reddit új üzletpolitikája, miszerint a felhasználók nem posztolhatnak az erőszakot támogató vagy éltető tartalmat, semmilyen csoport vagy egyén ellen sem. Ezen az alapon az állatokkal való durva bánásmód is a tiltólistára került.

Jogi szakértők szerint ennek betartatása nem lesz egyszerű. Sokszor az erőszakos tartalmat ugyanis oktatási, hír- vagy művészeti tartalomként adják el, és egyes esetekben tényleg sokat számít, milyen kontextusban jelenik meg az (pl. a zsidógyűlöletről valid írni, ha valaki objekítve bemutatja a hitleri rendszert pedagógiai céllal).

A Reddit már régebben megkezdte a gyűlölködő tartalmak szanálását. 2015-ben olyan elveket fogadtak el, ami pl. az r/fatpeoplehate (dagadt emberek gyűlölete) csoportot is elnémította. De még ezután is sokszor jelentek meg olyan kontentek a Redditen, amiket más közösségi oldal nem engedett volna. A mostani döntéssel a Reddit a középutas portálokhoz akar közeledni, még úgy is, hogy nem a polkorrektségből nőtt ki a site.

A BBC megemlíti, hogy augusztusban a neonáci Daily Stormernek tagadta meg csomó webes cég, hogy regisztráljon, erre inkább a dark webet választották. Mindezt fonák módon egy civil szervezet elítélte, mondván senki sem dönthet arról, ki szólalhat meg a neten és ki nem, beleértve a kormányokat és a privát cégeket.

(Kiemelt kép: YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik