Tech

A Tesla mentett meg egy gyerekkórházat

A Maria hurrikán olyan jelentős károkat okozott Puerto Ricóban, hogy hiába vonult el már hetekkel ezelőtt a négyes kategóriába sorolt vihar, a szigetország elektromos hálózatát még mindig nem sikerült helyreállítani, aminek következtében számos kórház küszködik problémákkal az áramellátást illetően.

Ezen az áldatlan állapoton igyekszik segíteni a milliárdos Elon Musk tulajdonában lévő Tesla, ami nemcsak az elektromos autók piacán van jelen, de kereskedelmi forgalomba kerülő nagy teljesítményű akkumulátorokkal és napelemekkel is foglalkozik.

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója még október elején kezdett tárgyalásokba Muskkal, hogy a Tesla fejlesztéseit használva ún. microgrideket alakítsanak ki országszerte, így kezelve az áldatlan állapotokat, és a cég kedden a Twitteren jelentette be, hogy az első ilyen „állomás” egy kórház, a Hospital del Niño mellett fog létesülni, és már képeket is készítettek arról, hogy megkezdődtek a munkálatok.

A Maria hurrikán tombolása során a szigetország elektromos hálózatának 85%-át érte komoly károsodás, és a kormányzó előrejelzése szerint legalább fél év szükséges, mire teljesen helyre áll a rend és mind a 3,5 millió lakos újra használatba veheti az elektromos hálózatot.

Éppen ezért fontos, hogy a Tesla segítséget nyújt az Egyesült Államok társult államának, és a cég bejelentése szerint a gyerekkórház mellett létesült microgrid még csak az első a sorban, és fel is gyorsították az akkumulátorok és napelemek gyártását, hogy segíteni tudják Puerto Rico rehabilitációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik