Tech

Európai műholdak könnyítik meg az életünket

A Galileo műholdas navigációs és helyzetmeghatározó rendszert az Európai Unió és az Európai Űrügynökség működteti, és a program célja, hogy felváltsa a jelenleg használt amerikai GPS és orosz GLONASS műholdakat.

A Galileo projekt végét jelző harmincadik műholdat várhatóan 2020-ban lövik fel Föld körüli pályára, de a kontinens fölött keringő mesterséges égitestek már jelenleg is erősebb jelet adnak, mint amerikai és orosz társaik, így több információhoz juttatják a felhasználókat.

A MŰHOLDRENDSZER EGYIK TAGJÁNAK FELLÖVÉSE – Forrás: AFP / Jody Amiet

A végleges rendszer pozitív hatással lesz az európaiak mindennapi életére is, mivel gyorsabb cselekvést tesz lehetővé például sürgősségi hívások esetén. Az új műhold rendszer, a GNSS (Global Navigation Satellite System) az előrejelzések szerint a hordozható és a beépített navigációs eszközök hatékonyságát is javítani fogja, ezzel kényelmesebbé téve az úton töltött időt.

A technológiai újításoknak és a 30 elemből álló műhold-hálónak köszönhetően az eddig általánosnak vehető 4 – egyes eszközök esetében 3 méteres – helymeghatározást az ilyen viszonylatban szinte tökéletesnek mondható 1 méteres horizontális pontosságra csökkenti.” – mondta Deszpot Károly, a járműkövető rendszerek fejlesztésével foglalkozó WebEye magyarországi divíziójának ügyvezetője.

A rendszer a pontosságából adódóan meg tud különböztetni egymástól csak pár méterre haladó párhuzamos utakat, így például képes felismeri, hogy fent ragadtunk-e az autópályán vagy az alsó rakparton, és újratervezheti az útvonalat anélkül, hogy több kilométert kellene utaznunk feleslegesen oda és vissza. A pontosság az európai útdíjak esetében is kiemelten fontos tényező, mivel sok esetben futnak párhuzamosan a fizetős és útdíjfizetésen kívül eső útszakaszok.

A GALILEO RENDSZER EGYIK MŰHOLDJAForrás: AFP / STRINGER

Egy másik, kevésbé kiaknázott lehetőség, hogy az áruk pozíciója még pontosabban lekövethető lesz a feladótól a befogadóig, ami alacsonyabb költséget és nagyobb árubiztonságot eredményez. A Galileo rendszer jobb lefedettséget és jelerősséget biztosít nemcsak a magas épületekkel tűzdelt városokban, de a fedett, vagy akár földalatti területeken is, ahol ez eddig problémát jelentett. Sőt, megszűnik majd jelenlegi technológiából fakadó ideiglenes jelszakadás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik