Tech

Fantasztikus frissítést kapott a Google Maps

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 10. 18. 11:46

Korábban a témában:

Nagyjából egy hónapja rengeteget foglalkoztunk a Cassini űrszondával, ami húsz éve indult el a Földről a Szaturnusz irányába, hogy aztán hét évnyi utazást követően 13 éven keresztül közel fél millió képet küldjön vissza hozzánk, lehetővé téve a tudósok számára, hogy messzi világokat tanulmányozhassanak.

Vége: elégett a Cassini
A Cassini még utolsó pillanataiban is a tudományt szolgálta.

Az űrszonda idén szeptember 15-én égett el a Szaturnusz légkörében, és a közel másfél évtizedes munka jelentős része most bárki számára megcsodálható, hiszen a Google Maps új, a maga nemében fantasztikus frissítésében már nemcsak a saját planétánkat vizsgálhatjuk meg az űrből, de többek között azokat a bolygókat és holdakat is, amit a Cassini végigfotózott a küldetése során.

Forrás: 24.hu

Az új funkciók ide kattintva már bárki számára elérhetők, és a Cassini által „meglátogatott” égitestek mellett akár a Mars, a Merkúr, a Vénusz, a Hold vagy akár a Plútó is megcsodálható közelebbről.

Habár a Google által elérhetővé tett lehetőség még azokat is lázba hozhatja, akiket egyébként nem különösebben érdekel a csillagászat és a távoli planéták, viszont érdemes azzal is tisztában tenni, hogy

a jelenleg elérhető térképek nem tökéletesek.

Emily Lakdawalla bolygókutató a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy a Google által közzétett térképeken az egyes nevesített kráterek és egyéb természeti képződmények rosszul vannak felcímkézve, és 180 fokban el vannak „csúszva” a valódi elhelyezkedésükhöz képest.

Mindez viszont nem marad így sokáig, hiszen a Planetary Society tagja már fel is vette a kapcsolatot a Google illetékeseivel, így valószínűleg már csak idő kérdése, hogy a Ganymede, a Mimas, az Enceladus, a Dione, a Rhea, az Iapetus, az Európa és a Titán is helyes térképekkel szerepeljen a Google Mapsen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.