Tech

Halak mögé dugott kamerák fogják figyelni az utasokat a dubaji reptéren

dubai reptér arcfelismerés
dubai reptér arcfelismerés

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér újító megoldással váltja ki az útlevelek ellenőrzésének hosszas és stresszes procedúráját, arcfelismerő kamerákkal felszerelt virtuális alagúton kell majd keresztülhaladniuk az utasoknak. Az alagút egészen pontosan 80 kamerát tartalmaz majd, amelyek szkennelik az emberek arcát és íriszét.

Belül persze nem kamerák sokaságával kell szembenéznie az áthaladónak, helyette különféle tengeri állatokat és korallokat nézegethetnek egy virtuális akváriumban (rosszabb esetben hirdetéseket), ezzel is ösztönözve őket a nézelődésre – hiszen ha több szögből érzékelhető egy arc, akkor hatékonyabb az azonosítás is. Másrészt ez az ellenőrzéssel járó stresszes élményt is kellemesebbé teszi.

Az alagút végén kétféle üzenet várhatja az utast: egy kellemes utazást kívánó, vagy a továbbhaladást megtagadó piros jel, utóbbi esetben egy ellenőr avatkozik be a folyamatba. A halakon kívül más dekoráció is választható lesz, például tájképek, vagy az említett hirdetések.

A projekten az Emirates légitársasággal közösen dolgozik a reptér, várhatóan 2018 nyár végére készülhet el az első ilyen virtuális alagút a hármas terminálnál, és amennyiben élesben is beválik a megoldás, 2020-ig még többet állítanak fel.

A tulajdonosok várakozásai szerint az elkövetkező években körülbelül 180 millió utas ellenőrzését segítheti az alagút, ami számukra is előnyökkel jár majd, hiszen több időt tölthetnek vásárlással, és lényegesebben kevesebb időt hosszú sorokban való várakozással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik