Tech

20 éves a Freemail

A legismertebb hazai levelezőrendszer pontosan 20 éve áll szolgálatban, hogy felületet biztosítson az egyszerű és gyors levélküldéshez. Közel 3 millió felhasználó, napi 15 milliós levélforgalom – ezek a számok határozzák meg az október 2-án születésnapját ünneplő Freemailt.

1997 tavaszán fogalmazódott meg a gondolat, hogy kellene csinálni egy magyar nyelvű, gyors és megbízható levelezőrendszert. Nyárra az ötlet odáig fejlődött, hogy három programozó nekiállt, és három hónap alatt meg is valósította a terveket. Így indult a Freemail.”

– mondta el Fernezelyi Márton, a Freemailt megalkotó csapat vezetője.

A szolgáltatás kezdetben még kis számokkal működött: mindössze 2 megabájt volt a postafiók mérete, de hamar bővíteni kellett, mivel pár év alatt egymillióra ugrott a felhasználók száma. Egy éve kezdték el a felhasználókat átköltöztetni a Freemail modernebb felületére.

Így változott a levelező

A kezdetben kék-fehér kiskockás mintázatban pompázó felület 2000-ben vált elérhetővé a fekete-fehér mobiltelefonokon is – ekkor még WAP-ozás volt, 4G helyett pedig GPRS, és okostelefonokról sem hallottunk akkoriban még.

Így nézett ki a kezdetekben. Forrás: Freemail

A következő évek fejlesztéseinek egyik mérföldköve a spamszűrő bevezetése volt, majd lehetővé vált az egyszerre több fiókba történő belépés. Emellett megérkezett az akkor igen újszerű szolgáltatás, amely SMS-ben jelzett új levél érkezésekor a felhasználónak.

Időközben elindult az automatikus levélmentés funkciója, a honlap 2009-ben vált mobilbaráttá. Egy évvel később az akadálymentesítés is megtörtént a gyengénlátók igényeit és lehetőségeit figyelembe véve, és elindultak olyan kényelmi funkciók, mint például a beérkező levelek automatikus mappákba rendezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik