Tech

Egy óra alatt juttatna el minket bárhova a Földön Elon Musk rakétája

A SpaceX bolygóközi közlekedési rendszerének rakétája nemcsak arra lesz jó, hogy embereket szállítson a Marsra, de a Földön is lehetővé teszi, hogy a levegőben közlekedve jussunk el A-ból B-be.

Elon Musk tavaly számolt be először a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus (IAC) keretén belül marsi kolonizációs tervéről, 12 hónappal később pedig újabb fejleményekkel jelentkezett. A korábban  bolygóközi közlekedési rendszerként (Interplanetary Transport System) emlegetett projektről idén már “BFR” (Big Fucking Rocket, azaz Kurva Nagy Rakéta) név alatt beszélt az eseményen, de ő is leszögezte, hogy a végleges név persze nem ez lesz.

Itt a konkrét terv a Mars kolonizációjára
Ezer űrhajó indulna el, mindegyiken száz emberrel.

Ugyan a Marsra 2024-ben terveznek először embereket eljuttatni, a SpaceX már jövőre elkezdi megépíteni a küldetéshez szükséges új rakétákat, ami minden korábbinál sokkal nagyobb lesz. Ez lesz a “BFR”, ami kannibalizálni fogja a cég összes többi jelenlegi űrrepülési eszközét, köztük a Falcon-9-et, a Falcon Heavy rakétát és a Dragon kapszulát. Utána kizárólag a hatalmas rakétára összpontosítják az erőforrásokat, ami 106 méter magas, és 9 méter széles kiterjedtségű lesz.

A legnagyobb újdonság Musk beszámolója szerint, hogy sikerült a rendszer költségeit olcsóbbá tenni egy újabb bevételi forrással. Egyszerre két feladatot is kiszolgál majd: egyben eljuttatja az embereket a Holdra és a Marsra, valamint A-ból B-be lehet vele közlekedni a Föld különböző pontjai közt a levegőben. A London- New York útvonal csak 29 percbe telne, míg Hong Kongból Szingapúrba 22 perc eljuthatnánk. Bangkok és Dubaj 27 perc alatt megjárhatóvá válhat. Ráadásul mindez nem lenne drágább, mint egy átlagos repülőút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik