Tech

Bitcoin helyett meztelen fotókat követel egy új zsarolóvírus

A kiberbűnözők már évek óta büntetik áldozataikat azzal, hogy vírussal zárolják fontos fájljaikat, a feloldásért cserébe pedig bizonyos összegeket követelnek, jellemzően bitcoinban. Ismeretlen támadók most egy perverz csavarral fűszerezték a bevált sémát: meztelen fotókat kérnek virtuális pénz helyett.

A MalwareHunterTeam kutatói nemrég fedezték fel az nRansomware-ként emlegetett kártevőt, ami nemhogy egy, de rögtön tíz erotikus fotót kér a zárolt számítógép feloldásáért.

A zsarolóüzenetben hozzáteszik: a felhasználónak a fizetés után várnia kell arra, hogy megerősítsék azt is, a fotók tényleg róla készültek-e. A zárolóképernyő hátterében Thomas a gőzmozdony vigyorog a cseppet sem kedves „Fuck You!!!” üzenettel, és egy vicces zene is szól közben.

https://twitter.com/malwrhunterteam/status/910952333084971008

Arról még nincsenek pontos információk, hogy hány áldozatot érintett eddig a fertőzés, és hogy mennyire komoly a mögötte álló hackerek szándéka. A kártevő viszont legitimnek tűnik, az nRansom.exe kiterjesztésű fájlt több antivírus motor, köztük a VirusTotal és a Hybrid Analysis is jegyzi.

Mindenesetre a gusztustalan zsaroló nem teljesen újszerű, hiszen a hackerek évek óta használnak vírusokat azon célból, hogy nők után kémkedjenek webkameráikon keresztül, vagy hozzáférhessenek fotóikhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik