Tech

Súlyának ezerszeresét bírja el a szintetikus robotizom

A Columbia Egyetem kutatói olyan 3D-nyomtatott, szintetikus izmot készítettek, ami elképesztő teherbírással bír, és megnyitja a valóban emberszerűen mozgó robotok előtti jövőt. Hod Lipson, a Creative Machine Lab intézmény professzora szerint ez egy fontos lépés afelé, hogy a most ismert robotok a jelenlegi formájukból a „primitív testek” szintjére fejlődjenek.

„Eddig hatalmas lépéseket tettünk a robotok agyának fejlesztésében, de a testeik még mindig kezdetlegesek. Túljutottunk az utolsó gátak egyikén afelé, hogy életszerű robotokat készíthessünk.”

A szilikongumiból előállított mesterséges anyag úgy nyúlik és mozog, akár csak a természetes izom, ráadásul szuper erővel bír: 15-ször sűrűbb, mint egy átlagos izom, és saját súlya ezerszeresét képes elbírni. Hevítés hatására méretének kilencszeresére képes kinyúlni.

Ez a természetes izomra eddig leginkább hasonlító mesterséges anyag, amivel olyan alapvető mozdulatok végezhetők el, mint a tolás, húzás, hajlítás, csavarás és emelés.

Az etanolos mikrobuborékokat tartalmazó matériából bármilyen forma előállítható 3D-nyomtatással, de hogy “életre keljen”, ahhoz bele kell építeni egy vezetőképes drótot is. Mindemellett elképesztően alacsony a fogyasztása, nyolc voltot igényel.

A korábbi szintetikus izomtechnológiák csak külső kompresszorokkal, vagy magas feszültségű felszerelésekkel mozgathatók, de ezzel az új szintetikus anyaggal ezekre már nincs szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik