Tech

Fizikafejtörőkkel szűrné a robotokat az Amazon

Furcsa CAPTCHA-tesztet dolgozott ki arra a célra az Amazon, hogy kiderítse, ember ül-e a gép mögött: a fizika törvényeit középpontba állító rejtvényeket.  A cég egy olyan új CAPTCHA-eljárásra nyújtott be szabadalmi kérvényt, melynek lényege, hogy 3D-s térben zajló szituáció következményét kell kiválasztania a felhasználónak. Az alaphelyzet mindig egy esemény, amiben személy vagy tárgy vesz részt, és valamilyen hatás éri.

A válaszok roppant egyszerűek, ha tudjuk Newton törvényeit (és még ha nem is): például ha a figura épp egy égből pottyanó üllő alatt próbál átsétálni a szobán, az valószínűleg rá fog esni. A teszt mindig ad egy kiinduló helyzetet, majd számos lehetőséget arra, mi lehet a következő képkocka.

Ez a kiinduló szituáció. (Forrás: USPTO)

Az Amazon mérnökei vicces képregényszerű feladványokkal szemléltették a kérvényben, pontosan mire is gondoltak. Az üllős példa esetében emberi szem számára például rögtön egyértelmű, hogy az első opció életszerű, de az internetes robotok mit sem tudnak kezdeni vele.

Elég egyértelmű, mi fog történni.(Forrás: USPTO)

A rendszer egy fizikai motorra támaszkodna, azaz olyan szoftverre, ami képes valós életbeli rendszereket szimulálni, ez generálná a különféle szituációkat. Az egész módszer lényege, hogy míg az emberek intuitívan és könnyen rájönnek a megoldásra, addig a robotoknak nincs elég információjuk hozzá.

„Mivel a számítógépek egyre erősebbek és a mesterséges intelligencia is kifinomultabb, a CAPTCHA-teszteket is tovább kell fejleszteni. A szöveg- és képfelismerő algoritmusok könnyen elbánnak a gyenge CAPTCHA algoritmusokkal” – olvasható az Amazon dokumentációjában.

Mivel egyelőre még csak kérvény szintjén létezik a szabadalom, talán sosem kerül élesben felhasználásra, de egyértelmű, hogy az Amazon komolyan próbál előrukkolni valami újszerűvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik