Tech

Okosabroncsokat tesztelnek a Tesla autóin

A világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártója, a Goodyear olyan okosabroncsot fejlesztett, ami beépített szenzoraival többek közt a nyomást és a gumik hőmérsékletét is méri, egy kapcsolódó okosapp pedig különféle hasznos információkkal segít hatékonyabbá tenni a céges flottákat.

A gyártó a Tesla fél-önvezető autóin teszteli fejlesztését a kaliforniai Teslooppal közösen. A Tesloop fél-önvezető Teslákból álló flottájával tört be a helyközi közlekedés piacára az USA keleti partján, folyamatosan úton levő autói rengeteg hasznos információval szolgálnak a Goodyear mérnökeinek.

Az abroncsba épített intelligens szenzorok vizsgálják a gumik állapotát, a kapcsolódó felhő alapú applikáció pedig az adatok alapján többek közt azt is jelzi, hogy mikor és mennyivel kell növelni a gumikban a nyomást, vagy, hogy éppen mikor kell cserélni azokat. Ezzel nemcsak hatékonyabbá, de biztonságosabbá is válik a közlekedés, az appal előre lehet jelezni, hogy mikor kell majd a gumikat szervizelni, vagy cserélni.

Ezzel a flotta üzemideje növelhető, és a teljes abroncsmenedzsment is továbbfejleszthető. Például amíg a Tesloop járműveit töltik, addig az abroncsok tervezett karbantartása és szerelése elvégezhető.

„Ha valaki járműveket működtet az év minden napján, akkor az abroncsokkal kapcsolatos problémák esélyének minimalizálása nagyon fontos. Az adatvezérelt abroncsdiagnosztika olyan lehetőség, amely hozzájárul a Tesloophoz hasonló vállalkozások még hatékonyabb működéséhez, az autóinkat pedig az utakon közlekedő legbiztonságosabb járművekké teszi.” – mondta el Rahul Sonnad, a Tesloop vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik