Tech tesztlabor

Senki nem gyárt praktikusabb tévét a Samsungnál

A Samsung felső kategóriában kiemelkedő tévékkel csábítja a vásárlókat. de most azt néztük meg, hogy a cég mit nyújt a középkategóriás készülékek szegmensében. Az UE55MU7002 kódnevű modell ugyan híján van a normális HDR-támogatásnak, de az LCD-képernyő minőségére így sem lehet panasz, ráadásul a gyártó itt sem fukarkodott a csúcstévéire jellemző praktikus megoldásokkal.

Idén már volt lehetőségünk a Samsung egyik tévéjéhez, a csúcskategóriában versenyző 65Q9F-hez, ami annak ellenére is kiváló készülék, hogy a legújabb trendekkel ellentétben nem OLED panellel, hanem a dél-koreai cég saját fejlesztésű QLED technológiájával van felszerelve.

1,7 millióért persze az a minimum, hogy a felhasználó lenyűgözve üljön a képernyő előtt, de mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet a valamivel megfizethetőbb középkategóriában, úgyhogy tettünk egy próbát a már 380 000 forintért is beszerezhető 4K-s UE55MU7002 okostévével, ami ugyan nem szolgál ki minden aktuális trendet (HDR-támogatás), de így is elégedettek voltunk vele.

AZ 55 COLOS PANEL MÉG HÁROM MÉTERRŐL IS KIFEJEZETTEN MÉRETESNEK HAT – Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

MEGKAPTA, AMIT A NAGYOK

A már emlegetett 65Q9F esetében nemcsak a képminőséget éltettük, de azt is, hogy a Samsung mennyire praktikus készüléket készített. Jó hír, hogy a gyártó a középkategóriában sem spórolja ki a készülékeiből a letisztultságot és a praktikus megoldásokat.

Az 54,6 colos (azaz 138,8 cm képátlójú) UE55MU7002 egyik legörvendetesebb tulajdonsága, hogy kapunk mellé egy One Connect kiegészítőt. A tévé mellé helyezhető doboznak főleg azok fognak örülni, akik utálják, hogy a különböző eszközök csatlakoztatásához folyton a tévé hátán kell matatni.

A CONNECT BOX AZ EGYIK LEGJOBB DOLOG, AMI EGY TÉVÉVEL TÖRTÉNHET – Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

A tesztalanyunk esetében jó esetben mindössze két vezetékkel kell „bajlódni”: az egyik a hálózati kábel, a másik a One Connect zsinórja, ami minden jelet továbbít a tévéhez. A kis dobozon helyet kapott két USB 2.0, négy HDMI, a komponens és a kompozit bemenet, illetve itt található a digitális audiokimenet is.

Utóbbiból analóg kimenet csak a tévé hátán található (a fejhallgatót így muszáj ide dugni), továbbá az Ethernet csatlakozó is ide került, méghozzá egy harmadik USB port társaságában.

APRÓSÁGNAK TŰNIK, DE A KÁBELCSATORNA NAGY AJÁNDÉKFotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Szintén pozitív, hogy az említett két vezeték kábelcsatornákba illeszthető és egy panellel szépen eltüntethető a szem elől, sőt a hálózati kábel extra elvezetést kapott a készülék alján, és a talp is direkt úgy lett kialakítva, hogy elrejthető benne a vezeték, így ha valaki háklis az össze-vissza lógó vezetékekre, az egy kis odafigyeléssel mérsékelheti a tévé mögött burjánzó kábeldzsungelt.

A TALP IS SEGÍT ELREJTENI A HÁLÓZATI KÁBELTFotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A MÉRET IS LÉNYEG

A tévé paneljéről tudni kell, hogy hagyományos folyadékkristályos technológiával készült, viszont úgynevezett Edge-LED technológiát használ, azaz a háttérvilágítást biztosító LED-ek a készülék keretében találhatók, a fényüket pedig egy diffúzor teríti szét.

AZ LCD TECHNOLÓGIA ELLENÉRE SEM VASTAG A KÉSZÜLÉK – Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ez a megoldás a képminőségre ugyan nincs jelentős hatással, viszont ennek hála a képernyő – egy átlag LCD-tévéhez képest – kifejezetten vékony, ráadásul itt a hátlap is teljesen sima és egyenletes.

Maga a tévé egyébként kifejezetten jól mutat: felül és a két oldalon alig látszik a keret, alul sem hivalkodó a vastagabb fémszínű rész, a logó szintén nem tolakodó, és a talpak kialakításánál is

visszafogott megoldásokat alkalmaztak dizájnerek.

Mivel LCD kijelzőről beszélünk, olyan képminőséget hiába várnánk, mint az egyre elterjedtebb, és tényleg csodás látványt nyújtó OLED paneles megoldások esetében, viszont cserébe a tévé ára még az 55 colos képátló ellenére is 400 000 Ft alatt van.

A NETFLIX 4K-s TARTALMAI CSODÁSAN FESTENEK A SAMSUNG TÉVÉJÉN – Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ha viszont a piacon található többi LCD tévéhez viszonyítjuk, akkor ezaz 55 colos monstrum bőven megállja a helyét: megfelelő forrás esetén élénk színek, kontrasztos és részletgazdag kép, illetve szép feketék várják a nézőket.

A lemezről pörgetett, letöltött, esetleg a Netflixről streamelt UHD-tartalmak jól festenek a 3840×2160 pixel megjelenítésére képes kijelzőn, és az 55 colnak hála még három méterről is

lehet gyönyörködni a 4K biztosította kristálytiszta képben.

A felskálázott 1080p-s, de még a 720p-s tartalmak is egészen pofásan festenek a méretes tévén, bár képfeljavítást végző komolyabb processzor hiányában itt már korántsem olyan lenyűgöző a látvány, mint az Ultra HD-s filmek és sorozatok esetében. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy nagyon sok múlik azon is, hogy milyen és mennyire tömörített tartalmat játszunk le a tévénken.

LCD vs OLED

Az OLED lényege, hogy az LCD-nél használt háttérvilágítás/folyadékkristályos megoldás helyett szerves fénykibocsájtó diódák „dolgoznak”, önmaguk állítják elő a fényt. A panel minden pixele külön vezérelhető, teljesen ki is kapcsolhatók, így tökéletes fekete jöhet létre. Ennek a technológiának köszönhetően az OLED-tévék hihetetlenül éles és kontrasztos képet biztosítanak és a betekintési szög is szélesebb, mint egy LCD-képernyő esetében.

LCD-ről lévén szó a betekintési szög nem az igazi, tehát oldalirányban távolodva a kép veszít az élességéből és a színek is fakulni kezdenek, illetve a készülék hiába rendelkezik az úgynevezett Ultra Black fényelnyelő technológiával, nappal és erősebb lámpafénynél a kissé zavaró tükröződés elkerülhetetlen – ez jól meg is figyelhető a cikkünk mellé készült fotókon.

NAPPALI FÉNYNÉL A TÜKRÖZŐDÉST NEM LEHET MEGÚSZNI – Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Viszont ennél valamivel fájóbb pont, hogy a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat illetően felemásak a tapasztalatink. Jelenleg két szabvány elterjedt a piacon: a Dolby Vision és a HDR 10. Az UE55MU7002 megfelel az utóbbi által támasztott technikai specifikációknak (10 bites panel, akár 1000 nit fényerő), tehát a készülék nemcsak feldolgozni, de megjeleníteni is képes az ilyen szabványú „extra látvánnyal” kiegészített tartalmakat.

DE MI AZ A HDR?

A HDR-t (High Dynamic Range) is támogató tévéknél a hagyományosnál nagyobb dinamikatartomány érhető el, sőt az átlagnál jobb részletesség is megjeleníthető. Egy hagyományos és egy HDR felvétel között a különbség az, hogy a HDR-es tartalomnál több részlet látszik a különösen sötét és a különösen világos részeken, így a kép egy normál felvételnél jóval színgazdagabbnak és természetesebbnek hat.

Ám hiába az elméleti kompatibilitás, ennek ellenére a szintén HDR 10-et használó PlayStation 4 Pro konzolunk nem volt hajlandó erre alkalmas készülékként felismerni a tévét, és a beállítások között sem találtunk olyan opciót, ami lehetővé tenné, hogy a HDMI portokon keresztül bekapcsoljuk a konzolból érkező HDR jel fogadását lehetővé tevő HDMI UHD Color opciót.

A TÉVÉ MENÜJE LETISZTULT ÉS KÖNNYEN ÁTLÁTHATÓ – Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Öröm az ürömben, hogy a felskálázott és natív 4K-ban futó játékok még ennek hiányában is remekül festenek a Samsung képernyőjén. Ráadásul hiába nincs Game képmód, a tévé még így is jó partner lehet a konzolunk mellé, hiszen nemcsak remek látványt biztosít, de az online játék során fontos input lag (azaz a késleltetés) is 20 ms környékén mozog.

NEMCSAK PRAKTIKUS, DE KÖNNYEN KEZELHETŐ

A készüléken a Samsung saját fejlesztésű Tizen 3.0 operációs rendszere fut, ami szépen kiforrott az elmúlt évek során: legtöbbször gyors, könnyen átlátható, kifejezetten letisztult dizájnnal bír, az egyetlen gombnyomásra felugró Smart Hub testre szabható,

és ami a legfontosabb: az egész rendszer könnyen kezelhető a meglehetősen minimalista, alig pár gombos távirányítóval is.

Az előre telepített alkalmazások között megtaláljuk a 4K-s tartalmakat is bőven tartalmazó Netflixet, az HBO GO-t és a YouTube-ot is, a szoftver saját lejátszója pedig megbirkózik a legelterjedtebb formátumokkal, bár mi ráfutottunk egy olyan érdekes „hibára”, hogy a tévé néha nem volt hajlandó elindítani a letöltött tartalmakat, amíg át nem dugtuk a háttértárat az egyik USB-ből a másikba.

Galéria
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A hangot két beépített 10 wattos hangszóró biztosítja, amitől csodát várni felesleges. A feladatukat ellátják, még maximumra tekerve is kifejezetten tisztán szólnak, bár igazán erőteljes hangzást – főleg a mélyek terén – nem sikerült kicsikarni a készülékből, szóval az átlagon felüli hangélményért

muszáj legalább egy jobb 2.1-es hangrendszert szerezni a tévé mellé.

A Samsung UE55MU7002 nem olcsó tévé, jelenleg 380 000 forint a legjobb ár, amennyiért beszerezhető, viszont ezért a pénzért tényleg egy kifejezetten nagy 4K-s képernyőt kapunk, és hiába beszélünk „csak” egy LCD-kijelzőről, a HDR-problémát leszámítva nem nagyon lehet belekötni a készülékbe.

TÖBB MACSKÁT A HARDVERTESZTEKBE! – Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Éppen ezért, ha valaki a trend ellenére sem izgul a HDR-re, és a tévére szánt keretébe még belefér a fentebb említett összeg, annak érdemes lehet felvenni ezt a készüléket az esélyesek listájára.

IDEI TÉVÉTESZTJEINK:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik