Tech

Robotkarmester lopta el a show-t Andrea Bocelli elől

Már önmagában elképesztő előadásnak ígérkezett a Luccai Filharmónikusok koncertje a sztártenor Andrea Bocelli szereplésével, ám a pisai Verdi Színházban tartott előadás fénypontja a YuMi nevű humanoid robot volt, aki karmesterként vezényelte Verdi három darabját az első Nemzetközi Robotikai Fesztivál záróműsoraként.

A svájci Swiss cég kétkarú robotjának mozdulatait hamar megszokták és megismerték a zenészek, és csak pozitívan nyilatkoztak a vele való munkáról. YuMi-t Andrea Colombini, a Luccai Filharmónikusok vezető karmestere segített betanítani.

„Időt kellett szánnunk arra, hogy megértsük a mozdulatait. Amikor megismertük, utána már minden könnyen ment”- mesélte a zenész. „Hála a robot sokoldalúságának, nagyon jól sikerült a könyöke, alkarja és csuklója közötti összhang beállítása, valamint a felütések és leütések részelemekre bontása és betanítása” – mondta.

A karmester mozdulatainak olyan nüanszait sikerült reprodukálni, ami korábban számára elképzelhetetlen volt.  YuMi a mozgékonyság rendkívül magas szintjét érte el az érintések különleges lágyságával és kifejező árnyalatával. Ez hihetetlen előrelépés figyelembe véve a korábbi robotok merev mozdulatait, és bizonyítja, milyen könnyen lehet YuMi-t beprogramozni a legkényesebb munkákra az elektromechanikai összeszerelésben.

Persze a robot arra még nem képes, hogy improvizáljon, és a zenekari tagok váratlan tempóváltásai is megzavarhatják, de már önmagában hatalmas eredmény, hogy a szerkezet ennyire kifinomult mozdulatokat képes végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik