Tech

Milliókra büntették a spanyolok is a Facebookot

A spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD) 1,2 millió euróra (367 millió forint) büntette a Facebookot adatvédelmi szabályok megszegése miatt. A szervezet szerint a közösségi cég három téren is megsérti azon törvényeket, amik az állampolgárok adatait és magánszféráját védik.

Úgy találták, hogy a Facebook nem tájékoztatta arról megfelelően több millió spanyol felhasználóját, miként használják fel a róluk gyűjtött adatokat, és nem edukálta őket arról, hogy az olyan személyes információkat – mint a politikai, szexuális beállítottság, vallás, személyes érdeklődi körök és böngészési szokások – miként hasznosítják a hirdetési piacon.

Milliárdokra bünteti az EU a Facebookot
Nemcsak Orbán Viktor és kormánya húzta ki a gyufát az Európai Uniónál.

Mindehhez hozzátették, hogy Zuckerbergék illegálisan követik sütikkel azon felhasználók böngészési szokásait, akik nem regisztráltak a közösségi oldalra, és megsértették a spanyol felhasználók jogait azzal is, hogy a törölt fiókok adatait annak megszüntetése után több mint 17 hónapig tárolták.

A hatóság szerint egy alkalommal komoly szabálysértésről volt szó, amiért 600 ezer eurót, a további két esetért pedig 300-300, így összesen 1,2 millió eurót határoztak meg büntetésképp. Ez az összeg valószínűleg nem rendíti meg különösebben a Facebookot, hiszen csak az előző negyedévben 8 milliárd dollárt bevételre tettek szert.

Európa több adatvédelmi szerve figyeli a Facebook adatgyűjtési és kezelési módszereit, idén Franciaországban büntették a céget 150 ezer euróra. Májusban az Európai Unió versenyjogi hatósága 110 millió eurós, azaz 34 milliárd forintos büntetést szabott ki a közösségi oldalra, amiért a WhatsApp 2014-es felvásárlását megelőzően félrevezető adatokat szolgáltatott az átvilágítást végző szerveknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik