Tech

Magyar mérnök segít a hurrikán sújtotta területeken

A Vodafone Magyarország rádiós hálózat üzemeltetési szakértője, Tóth Róbert egy önkéntesekből álló nemzetközi csapattal Guadeloupe szigetére indult, hogy segítse a mentőcsapatok munkáját egy hordozható mobilhálózat telepítésével a hurrikán sújtotta területen.

Az eszköz prototípusát is maga a szakember és Pervai Csaba tervezte, 2015-ös bemutatása óta számos nemzetközi katasztrófában bevetetták már. 2015-ben a nepáli földrengések idején, de már 2013-ban, a Fülöp-szigeteken is, használták a Haiyan tájfun pusztítása után. Ekkor 443 ezer hívást és 1,4 millió SMS-t bonyolítottak a hálózaton, míg a Fülöp-szigeteket, Kenyát és Dél-Szudánt egybevetve 2,9 millió hívásnál nyújtott segítséget.

A hordozható mobilhálózattal 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. Méretéből kifolyólag kereskedelmi járatokon is szállítható, így a világ bármely részére könnyedén eljuttatható.

Katasztrófa sújtotta helyzetben a kommunikációs lehetőségek helyreállítása a legfontosabb feladat, mivel ez támogatja leginkább a mentőcsapatok munkáját.

Jelenleg két külső mobiltöltő állomást is bevetnek 66-66 töltőponttal, illetve mobil-internetkávézóként, vagy „doboznyi digitális iskolaként” működő, tabletekkel és ingyenes wifivel felszerelt bázist.

A mobiltöltőt két görögországi menekülttáborában is használják jelenleg: 84 600 eszközt szolgál ki, míg a netes tabletek Afrika szerte több ezer diák tanulását segítik.

Mennek, ha segíteni kell

Az Instant Network feladata, hogy emberi erőforrással és technológiával segítse a kommunikációs hálózat és a technikai háttér telepítését a természeti, vagy humanitárius katasztrófa sújtotta területeken. 70 kiképzett Vodafone munkatárs alkotja a csapatot.

A helyszíni szolgálatra készülő önkéntesek a Hostile Environment Awareness Training (HEAT) nevű kiképzésben részesülnek, hogy képesek legyenek helytállni. Ez a mostani a tizenegyedik bevetése a csapatnak.

(Kiemelt kép: AFP/LUIS ROBAYO)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik