Tech

A Facebook alapítója élőben tiltakozott Trump döntése ellen

Magyar idő szerint tegnap este tízkor kezdődött Mark Zuckerberg azon élő közvetítése, amiben közel egy órán keresztül beszélgetett három olyan nem dokumentált bevándorlóval, akiket még a szüleik vittek az Egyesült Államokba gyermekként.

Zuckerberg az élőben sugárzott videóval tiltakozott Donald J. Trump amerikai elnök azon döntése ellen, miszerint el kellene törölni a Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) programot, ami lehetővé teszi a „Dreamers”-nek (álmodozók) nevezett, a felmenőik által az Államokba utaztatott, majd ott felnövők számára, hogy a deportálás félelme nélkül éljenek, tanuljanak és dolgozzanak az országban.

Trump döntése nyomán a Kongresszusnak hat hónapja van, hogy törvényes megoldást alkosson, és az elnök a deportálás rémével fenyegető döntése hatalmas felháborodást keltett országszerte. Mark Zuckerberg korábban egy hosszú Facebook posztban nevezte kifejezetten kegyetlennek a döntést, és ennek a kiállásnak a folytatása a szerda este indított élő közvetítés, amiben Zuckerberg újból hangot adott annak, hogy mennyire visszásnak tartja az elnök lépését.

Felajánlani az embereknek az Amerikai Álmot, majd elvenni tőlük, és megbüntetni őket, amiért bíztak a kormányukban és felvállalták magukat… hosszú idő óta ez a legnyugtalanítóbb dolog, amit ebben az országban tapasztaltam.”

A DACA eltörlése viszont nemcsak a Facebook alapítóját háborította fel: az azonnal megkezdődő tüntetések mellett Barack Obama is szót emelt a lépés ellen, a Microsoft bejelentette, hogy minden jogi segítséget megadnak az érintett alkalmazottaknak, New York állam kormányzója pedig kijelentette, hogy amennyiben a DACA hatályon kívül kerül, akkor jogi útra terelik a dolgot, és nem hagyják, hogy 42 000 New York-i lakost deportáljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik