Tech

A maszkos tüntetőket is azonosíthatja a jövő gépagya

A mesterséges intelligencia (MI) nemcsak könnyebbé teszi életünket a hétköznapi szolgáltatásokba beépülve, de eddig fel nem fedezett, példa nélküli lehetőségeket is nyit meg az emberek megfigyelésére és azonosítására.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint megvan  lehetőség arra, hogy a jövőben a fejlett arcelemző szoftverek már azokat az egyéneket is azonosítani tudják, akik sapkával, szemüveggel, sállal takarják el arcukat.

A Computer Vision Conference workshopon is feltűnő, és az ImportAI hírlevélben is említett tanulmány szerint a módszer elméletileg lehetséges, de még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy megbízható pontossággal működjön a gyakorlatban.

A Cambridge Egyetem és az indiai Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói egy olyan mély tanulásos (deep learning) algoritmust használtak  (olyanfajta MI, ami hatalmas mennyiségű adathalmaz alapján fedez fel mintákat és összefüggéseket), hogy specifikus pontokat találjanak az alanyok arcán, és elemezzék a köztük lévő távolságot.

A szakemberek által készített, eltakart arcok azonosítására készített algoritmus 14 pontot jelöl ki a személy arcán, majd a pontok közti távolság alapján keresi meg az adatbázisában lévő, kendőzetlen arcokat tartalmazó fotók közül azt, akire a legjobban hasonlíthat. A pontok nagy részét a szem környékén jelöli ki, de hangsúlyosak területek még az orr, és a száj sarkai.

A program 56 százalékos pontossággal tudta megmondani egy eltakart arcot elemezve, hogy az kihez tartozhat, ám a szemüveget viselő tesztalanyok esetében ez lecsökkent 43 százalékra. Ezek a kezdetleges eredmények viszont nem azt jelentik, hogy nem érdemes komolyan venni már magát az elképzelést is.

Nemcsak az arc az egyetlen olyan jellegzetesség, ami alapján azonosítható valaki: az ember sajátos járásmódja is annyira árulkodó, akár az ujjlenyomat. A kutatók korábbi teszteken 99 százalékos pontosságot sikerült elérniük egy mélytanulásos algoritmussal, ami 154 ember közül azonosította sikeresen adott személyt pusztán járása alapján.

A kutatás arról viszont nem ejt szót, hogy milyen problémákat vet fel a módszer gyakorlása, amennyiben azt elnyomó kormány, vagy egy nem felügyelt szervezet használja fel saját céljaira. Az olyan személyazonosításra alkalmas technológia, amit álruhával sem lehet kijátszani, hatékonyan alkalmazható lehet például politikai disszidensek, vagy tüntetők felismerésére is.

Így míg sokan azon aggódnak, hogy a jövőben mit lehet képes tenni velünk szemben egy MI, a kérdés lassan az lesz, hogy a hatalom mire fogja tudni majd azt felhasználni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik