Tech

Két év múlva az önjáró autók lehetnek többségben a svéd utakon

Két éven belül szinte teljesen eltűnhetnek a svéd utakról a hagyományos autók, és helyüket az önvezető személygépkocsik vehetik át.

Egy új svéd tanulmány szerint a következő két esztendőben a hagyományos autók 90 százaléka tűnhet el a közlekedésből.

Tíz éve az ipar legfeljebb abban bízott, hogy 2040 és 2050 között várható az önvezető autók megjelenése, manapság azonban már mindenki úgy gondolja, hogy az önvezető autók már két éven belül hatással lesznek a mindennapjainkra”

– mondta a svéd televízióban hétfőn Anna Pernestal Brenden, a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem közlekedéskutatója.

Ez a fejlődés főleg annak köszönhető, hogy az utóbbi években számos nagy autógyár (Volvo, Ford, BMW) és informatikai cég (pl. Google) kezdett el önvezető autókat fejleszteni, és bár számos probléma vár még megoldásra, ezek a járművek már működőképesek.

Jönnek az önjáró autók, nem lesz szükség a BKV-ra?
Vitézy Dávid szerint az önjáró autó mellett a villamos is kell a jövő Budapestjének.

A jövőben pedig várhatóan egyre kevesebb autótulajdonos lesz. A svéd műszaki egyetem előrejelzése szerint egyre gyakoribbá válik majd, hogy ahelyett, hogy az embernek saját autója lenne, letölt egy alkalmazást és robotautót rendel, ami felveszi és elszállítja a céljához.

A változás következtében a parkolóhelyek is kiürülhetnek, így a tereket más módon is lehet hasznosítani. A robotautók elterjedésével az emberek gondolkodása is megváltozik az autózásról: az autókat jobban kihasználják majd és közlekedési eszközként tekintenek rájuk – vélik a kutatók.

“Úgy használhatjuk az autókat, hogy nem kell vezetni őket, emiatt többen járnak majd kocsival. A fiatalok sokkal szabadabban közlekedhetnek” – mesélte Brenden, hozzáfűzve, hogy azért számos bizonytalanság is akad az önvezető autók elterjedésével kapcsolatban.

A svédeknek mindössze 30 százaléka mondta, hogy beszállna egy robotautóba.

(Forrás: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik