Tech

Ne hagyja, hogy összezavarja az új porszívó-szabályozás

Porszívózó férfi (Array)
Porszívózó férfi (Array)
Közel két éve lépett életbe az az Európai Uniós előírás, miszerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban, 2017 szeptemberétől pedig 900 wattban maximalizálják a motor áramfelvételét.

A korlátozás a készülékek motorjának maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel. A MediaMarkt tapasztalatai szerint ebben még kevésbé tudatosak a vásárlók, azzal például nem mindenki van tisztában, hogy a motorteljesítmény a motor maximális áramfelvételét jelenti, míg a szívóerő a porszívó fejénél mért erő mértéke.

A nagyobb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent magasabb szívóerőt.

A szabályozásban érintettek a háztartási és professzionális felhasználásra szánt általános porszívók is, de nem vonatkozik például a csak akkumulátorról üzemeltethető készülékekre, sem a robotporszívókra.

A direktívában foglalt módosítások a készülékek por-visszabocsátási osztályozását is érintik, szeptembertől ugyanis ez az érték nem haladhatja meg az 1%-ot. Ez a mutató azt jelzi, hogy a készülék mennyi port bocsát ki a szobában a takarítás során, és hogy mennyire képes az allergén anyagokat kiszűrni, mint például a finom por és atka.

takarít (porszívózás, takarítás, )
takarít (porszívózás, takarítás, )

A vásárlók körében ez még kevésbé jelentős szempont a porszívóválasztás során, pedig az egyes modellek között óriási különbségek lehetnek. A porszívózás során a lakás levegőjébe visszakerülő nagy mennyiségű finom por jelentősen képes rontani az ott élők életminőségét, egészségi állapotát –

és nem csak az allergiásokét.

Porszívóválasztás kapcsán a tendencia azt mutatja, hogy a vásárlók inkább az energiatakarékosság, és praktikussági szempontok alapján választanak. Ilyen a porszívó helyigénye, súlya, a porzsák mérete, mekkora a takarítandó terület, van-e kisállat, valamint, hogy padlón vagy szőnyegen porszívózunk-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik