Tech

Kína véget vet az anonim kommentelésnek

Kínában arra kötelezik az internetszolgáltatókat, hogy minden felhasználójuk valódi nevével azonosítsa magát, amennyiben kommentelni szeretne a világhálón.

Kína még szigorúbban fogja az internetet: az ország egyik internetes hatósága úgy határozott, hogy a kommentelőknek valós nevükkel kell regisztrálniuk. Természetesen használhatnak beceneveket, de ezeket is valódi személyazonossághoz kell rendelniük, mielőtt bármihez is hozzászólnának a neten.

Ez részben nem meglepő döntés, hiszen a kínai rezsim által mindig is elvárás volt, hogy az emberek valódi neveik alatt regisztráljanak, ezt pedig számos szinten próbálták erőltetni az elmúlt három évben.

Ezúttal az a különbség, hogy mostantól az internetes cégek és szolgáltatók vállalják a felelősséget azért, hogy felhasználóik azonosíthatók legyenek. Emellett kötelességük lesz jelenteni a platformjaikon talált illegális tartalmakat a kormány felé.

Kína teljesen kivérezteti a szabad online médiát
A kormány fogja szabályozni, ki írhat újságot.

Ugyan Kína számos téren próbálja szabályozni az internetet, természetesen rengetegen használnak kiskapukat személyazonosságuk elrejtésére, ennek egyik legkedveltebb felülete a Weibo nevű közösségi oldal, amit talán a Twitterhez lehet legjobban hasonlítani.

A kínai nagytűzfalat sokan virtuális magánhálózatok (VPN) használatával játsszák ki, de még  VPN használatot is szigorította a kormány. Augusztus elején az Apple több VPN-appot is eltávolított kínai digitális áruházából a helyi törvényekre hivatkozva.

Májusban pedig arról írtunk, hogy a kínai állami tanács egy ötéves kulturális fejlesztési- és reformtervet adott ki, mellyel gyakorlatilag teljes állami kontroll alá vonja az internetes tartalomelőállítókat és keresőmotorokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik