Tech

9 éves kislány kapta a világ legprofibb robotkarját

A 21 éves Easton LaChappelle 14 éves kora óta foglalkozik robotkarokkal, és jelenleg azon dolgozik, hogy olyan művégtag-technológiát dolgozzon ki, ami egyszerre teljesen működőképes és megfizethető azok számára, akiknek a legnagyobb szüksége van rá. Ennek a projektnek az egyik „állomása” Momo, a kilenc éves kislány, aki megkapta a srác első sikeres fejlesztését.

Easton LaChappelle tinédzserként kezdett robotkarokkal foglalkozni, és az első szerkezetét LEGO alkatrészekből, horgászfelszerelésből és elektromos csőrendszerből építette, és először akkor kapott nagy nyilvánosságot, mikor 2013-ban az akkori amerikai elnök, Barack Obama kezet rázott az egyik prototípusával a Fehér Házban.

Forrás: Upbeat

Easton története viszont ezzel nem ért véget, az idén 21 éves srác az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy tovább tökéletesítse az általa megálmodott robotkart, de az is nagyon fontos számára, hogy a lehető legalacsonyabb áron valósíthassa meg a lehető legjobb robotikus művégtagot.

LaChappelle munkájára egy floridai nonprofit szervezet is felfigyelt,

és ők mutatták be Momónak, a kilenc éves kislánynak, akinek könyöktől lefelé hiányzik a jobb karja. Easton innentől annak szentelte az idejét, hogy újdonsült ismerősének készítsen tökéletes művégtagot, azzal a nem titkolt céllal, hogy az elkészült darab mintául szolgálhasson egy olyan későbbi terméknek, ami megfizethető azon szülőknek is, akik egyébként nem tudnák kifizetni, hogy évente új típust vegyenek a növésben lévő gyermeküknek.

Forrás: Upbeat

A fejlesztés aztán nem várt fordulatot vett: mikor Easton már elkezdett volna kifutni az alapanyagból és az időből, rátalált a Microsoft, akik látván, hogy a srác az ő termékeiket (Surface tablet az AutoCAD futtatásához, Kinect a 3D szkenneléshez) használja a fejlesztésben, elhatározták, hogy segítenek neki a terve megvalósításában, sőt erről még egy három részes dokumentumfilmet is forgattak.

Easton még a Microsoft szupertitkos seattle-i kutatóközpontjába, a B87-be is bebocsájtást nyert, ahol az eredetileg tervezett két hét helyett nem kevesebb, mint két hónapon át éjt nappallá téve dolgozott a redmondi cég legnagyobb koponyáival, hogy megalkothassák a tökéletes robotkart Momo számára.

Forrás: Upbeat

A legmodernebb technikát használó, és 3D-nyomtatóval készült elemekből felépülő kart végül az utolsó pillanatban fejezték be, és a kislány az első személyes találkozón kapta meg Eastontól. A művégtag olyannak tűnik és érződik, mint egy valódi testrész, minden ujja mozog, és még körmök is találhatók rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik