Tech tesztlabor

Náluk tökösebb csajokat most nem nagyon találsz

A legendás Nathan Drake pályafutása ugyan lezárult az Uncharted 4: A Thief’s End című epizóddal, de a játéksorozat ezzel még koránt sem ért véget. Ezt bizonyítja a The Lost Legacy néven kiadott önállóan futtatható kiegészítő is, amiben ezúttal két női karakter kincsvadászatát izgulhatjuk végig.

A Naughty Dog fejlesztőcsapat műhelyében készülő Uncharted-széria 2007-ben vette kezdetét a Drake’ Fortune című epizóddal, és a külső nézetes akció-kalandjáték egy csapásra a PlayStation-konzolok egyik legfontosabb exkluzív játéka lett, hiszen mind a kritika, mind a közönség imádta.

Az elmúlt tíz évben készült is belőle három folytatás (Among Thieves, Drake’s Decweption, A Thief’s End), illetve egy PS Vitás epizód (Golden Abyss), és az Uncharted 4-ben hiába zárult le a főhős Nathan Drake sztorija, a kiadásért felelős Sony és a fejlesztők így sem mondtak le a folytatásról. Ezt bizonyítja a most megjelent, önállóan is futtatható The Lost Legacy kiegészítő, ami új főszereplők bevetésével teszteli, hogy mennyi életképes a franchise a korábban nélkülözhetetlennek tűnő Nathan nélkül.

ISMERŐS VIZEKEN

A történet középpontjában ezúttal a második és harmadik részben fontos szerephez jutó Chloe Frazer áll, aki az Uncharted 4-ben megismert Nadie Ross-szal szövetkezik a polgárháború sújtotta Indiában, hogy együtt kutassák fel a Ganésa agyara néven ismert relikviát. Ezen törekvésük persze keresztezi egy helyi hadúr, Asav terveit, így a felfedezést, a fejtörők megoldását és a rengeteg mászkálást/ugrálást most is kellő mennyiségű bunyó, fegyveres harc és lopakodás színesíti,

de az elmúlt évek egyik legtökösebb női kettőse még az olykor felmerülő ellentéteik közepette is ügyesen veszi az akadályokat.

Játékmenet szempontjából a The Lost Legacy persze sokat nem tesz hozzá az Uncharted 4-ben tapasztaltakhoz, a kiegészítő egyetlen igazi újdonsága, hogy Chloe a hajcsatjai segítségével immáron képes zárak feltörésére, amit a program általában erősebb fegyverekkel és robbanóanyagokkal jutalmaz.

Ami újszerű még, az az oktatópályaként is funkcionáló bevezetést követő Nyugati-Ghátok, ami a sorozat történetének legnagyobb szabadon bejárható területe, illetve a The Lost Legacy egyetlen olyan fejezete, ami letér a linearitás ösvényéről, és szabadon engedi a játékost. A mindent kibíró dzsipünkkel arra megyünk amerre kedvünk szottyan, és olyan sorrendben oldjuk meg a feladatokat, ahogy épp kényelmes.

Galéria
Forrás: Sony

A hatalmas területen három nagyobb romot meglátogatva, és a Tomb Raider-t idéző fejtörőket megoldva kell beindítanunk egy nagyobb mechanizmust, ami tovább görgeti a történetet, illetve akad egy opcionális feladat, ami tíz relikvia begyűjtését követően megajándékoz egy különleges csecsebecsével. Ezért a speckó karkötőért pedig érdemes küzdeni, ugyanis a birtokában hangjelzés figyelmeztet arra, ha megközelítjük a játék szerte elrejtett gyűjtögethető cuccok egyikét.

MINŐSÉGI KONTENT

A 10 órára nyúló sztoriban ezúttal is megfelelő ütemben váltogatja egymást a platformereket idéző mászkálás/ugrálás/lengedezés és a harc, illetve a kihívásra vágyók akár arra is rámehetnek, hogy a magas fűben történő lopakodást, illetve a fedezékeket kihasználva egyetlen golyó kilövése nélkül likvidálják a különböző helyszíneken felbukkanó ellenfeleket.

Átvezető videóból ugyan ezúttal sokkal kevesebb van, mint a sorozat korábbi részeiben, ugyanakkor a két főhős közti dinamika hozza az Uncharted-től megszokott színvonalat, és sokszor humoros, csipkelődős párbeszédek közepette ismerhetjük meg a fő karaktereket, akiknek konfliktusoktól sem mentes viszonya szép ívet jár be a ránk váró történet során.

Galéria
Forrás: Sony

Sajnos a főellenfélként felvonuló Asav viszont már csak egy tipikus, feleslegesen agresszív, kétdimenziós gonosz, illetve az Indiára korlátozott sztori miatt a játék koránt sem olyan változatos, mint az elődei. Utóbbi tényező a hetedik óra magasságában kezdett zavarni: olyan érzésem támadt, hogy a fejlesztők csak azért húzták a cselekményt, hogy megmutassák, egy kiegészítőt is fel lehet duzzasztani tíz órára.

Az utolsó két órában nem egyszer villant be, hogy most már akár vége is lehetne a sziklaszirtek közti ugrálást lövöldözéssel fűszerező maratonnak. Félreértés ne essék, a játék nem unalmas, de a kevesebb talán kicsit több lett volna, és hiába pörögnek fel az események az utolsó harmada, sokszor érződik, hogy ebben a történetben valójában nem volt tíz órára elegendő szufla.

Persze a végére kicsit megfáradó Uncharted: The Lost Legacy még így is bőven a nyár azon játékai közé tartozik, amit kár lenne kihagyni.

A játékmenet ugyan tényleg nem tartogat újdonságokat, de továbbra is átlagon felül szórakoztató, a ránk váró látvány pedig az Uncharted-szériához híven sokszor egészen lenyűgöző. Ugyan továbbra is a Horizon: Zero Dawn a PlayStation 4 legszebb címe, de a The Lost Legacy szorosan ott lohol a Guerrilla Games idén tavasszal megjelent alkotásának nyomában.

Legyen szó a városi helyszínekről, a folyókkal, dombokkal, romokkal megtűzdelt szabadon bejárható területről, a hegyek gyomráról vagy akár az ősi civilizációk elfeledett épületeiről, a kivitelezés minden esetben álleejtős. Hihetetlenül szépen kidolgozott részletek, csodás színek/fények/árnyékok, és nagyszerűen megtervezett helyszínek kísérnek végig a sztori kilenc fejezetén.

A Naughty Dog legújabb alkotása sima PS4-en is jól muzsikál, de igazán ütős látványt egy megfelelő tévével megfejelt PlayStation 4 Prón biztosít, ahol a 4K-s felbontás és a HDR (utóbbi az alap verzión is elérhető) olyan összképet produkál, hogy az ember még órák után is képes percekig gyönyörködni a tévé képernyőjére kirajzolt sokszor tényleg káprázatosan szép látványban.

200 000 forint alatt is van normális 4K-s okostévé
Az LG egyik idei modelljét vizsgáltuk be, és elégedetten álltunk fel a képernyő elől.

KIEGÉSZÍTŐNEK TÖKÉLETES

A The Lost Legacy nem emeli új szintre az Uncharted-szériát, de a kiegészítőnek nem is volt ilyen célja. Az alapjátékot nem igénylő sztori ad újabb tíz órát a jól ismert játékmenetből, nem mellesleg bizonyítja, hogy a sorozat Nathan Drake nélkül is megállja a helyét, így bátran számíthatunk arra, hogy nem ez volt az utolsó kalandunk ebben a nagyszerű kincsvadászos univerzumban.

Akik imádták a korábbi részeket, azoknak ez a kitérő is kötelező vétel, illetve azok is bátran tehetnek vele egy próbát, akik korábban egyáltalán nem foglalkoztak az Uncharted-játékokkal. Bár a történetben akadnak utalások az előzményekre, de a The Lost Legacy önmagában is bőven élvezhető, arról nem is beszélve, hogy az egyjátékos rész mellé megkapjuk az Uncharted 4 teljes multiját is, amiben a horda módos kooperatív küzdelmek mellett a kompetitív csaták szerelmesei is megtalálhatják a számításaikat.

Az Uncharted: The Lost Legacy 2017. augusztus 22-én jelenik meg kizárólag PlayStation 4-re, nagyjából 12 000 forintos áron. Tesztünket a PlayStation 4 Prós változat alapján készítettük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik