Tech

A Nagy Pörgettyűteszt: létezik már kicsi, világítós, zenélős és sörnyitós is

Pörög és forog, leköt és elűzi az unalmat, feldobja a kedved és állítólag jobbá teszi a napod. Ez az új őrület, amely futótűzként söpört végig a világon, a fidget spinner mánia. Rengeteg variánst teszteltünk le, hogy neked csak választani és pörgetni kelljen.

A fidget spinnerek egy csapásra meghódították a világot, az eredetileg autistáknak és figyelemzavaros embereknek kitalált pörgettyűk elképesztő népeszerűségnek örvendenek, már itthon is minden sarkon pörgő-forgó kütyükbe botlunk.

Létezik már kicsi, nagy, egyszínű, csilli-villi, fém, műanyag, világítós, zenélős, sörnyitós, és amit csak el tudunk képzelni. Itthon is számos boltban kaphatók, de jellemzően sokkal drágábban, mint szülőországukban, így kifejezetten érdemes őket Kínából beszerezni, ha spórolni akarunk.

Ebben a cikkben a RendeljKínait csapata csokorba szedett egy nagy adagot a kínálatból, hogy mindenki képbe kerüljön velük kapcsolatban.

TELJESEN LEKÖT A FORGÁS

Bevallom, kezdetben én is értelmetlennek tartottam a spinnereket, de ez csak addig tartott, amíg ki nem próbáltam egyet. Amióta nálam van a tíz darab tesztpéldány, szinte egész nap a kezemben van valamelyik, tényleg nem lehet letenni.

Bizonyítottan hasznosak az autizmusban vagy figyelemhiányban szenvedő emberek számára, de segíthetnek a stressz levezetésében és koncentrálásban is. Hány ismerősötök van, aki mindig babrál valamivel? Nekem elég sok. A fidget spinnerek pont nekik vannak kitalálva.

Felépítésüket tekintve nem bonyolult szerkezetek, lényegében szimpla csapágyakról van szó, amik köré különböző házat építenek. A kezünkbe fogjuk a tengelynél, a másik kezünkkel megpörgetjük, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból teljesen leköt a kis kütyü forgása.

Persze a benne rejlő lehetőségek nem merülnek itt ki, ha ügyesek vagyunk, számos menő trükköt csinálhatunk velük. Némelyikhez nem is kell sok idő, hogy belejöjjünk, én például már tudom egy ujjon pörgetni, ujjat váltani pörgés közben és dobálni a két kezem között. Sokan vannak olyanok is, akik gyűjtőnek csaptak fel, és halmozzák a különleges kinézetű és kialakítású darabokat.

Igyekeztünk minden árszegmensből és kialakításból válogatni, hogy össze tudjuk hasoníltani a piac szereplőit. Annyit elöljáróban szeretnék leszögezni, hogy a forgási idők később nőni fognak, ha a csapágyak rendesen bejáródnak, néhány darabnál, már most tapasztalom a javulást, így ezeket tekintsük “legrosszabb esetnek”. Mindenesetre összehasonlításra így is tökéletesek.

#1 BATMAN

A képen látható denevér alakú darab remek kellék, ha Batmant akarunk játszani, gyerekként imádtam volna, de még most is jópofának tartom. Nagyon sokféle színben és mintával kapható, nekem legjobban ez a barnás-vöröses tetszett.

Műanyagból készült, mégis egész komoly tömege van, nem pillekönnyű, nem is nehéz, pont optimális. A minősége is jó, a denevér fején találunk csak egy kis sorját, ami a gyártástechnikából ered. A furatokban fém berakások vannak, a tengely nem kotyog. Kissé hangosan, viszont elég sokáig: másfél percig pörög egy forgatásra.

Az érte kért kb. 1000 forintért jó vétel.

Forgás: 90 másodperc

Ár: ~1000 forint

#2 GOLYÓS

Következő alanyunk egy fokkal különlegesebb, ugyanis három karjában 3-3 darab fémgolyó is van, amiket tologathatunk, forgathatunk, rázhatunk. A spinner fémből készült, jó minőségű, négyféle színben kapható: piros, ezüst, arany és fekete.

A tengelye minimálisan kotyog, de nem zavaró mértékben. Csendesebben forog a denevéres változatnál, ilyenkor a golyók csak akkor adnak hangot, ha elfordítjuk a kezünket a levegőben. Egy pörgetésre 30 másodpercig élvezhetjük a műsort, mielőtt megállna. Kb. 1.600 forintért kaparinthatjuk meg.

Forgás: 30 másodperc

Ár: ~1600 forint

#3 PLAYSTATION-ÖS

A teljes szettből nekem ő lett a kedvencem. Bár a nevében nem említik, nyilván a szerzői jogok miatt, de ugye mindenki felismeri ezeket a mintákat? Bizony, ez egy PlayStation kontroller ihlette darab, gamereknek kötelező.

Nekem a megjelenése is nagyon bejön, de a minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Fémből készült, ennek megfelelően komoly tömege van, nehezebb a háromágú fémgolyós társánál. Nem kotyog, egész csendesen és egész sokáig forog: 1:45 lett a mérésem egy pörgetésre. Szerintem abszolút megéri a kb. 1.800 forintot, amit érte kérnek, minőségi darab.

Forgás: 105 másodperc

Ár: ~1800 forint

#4 SÖRNYITÓS

Ezzel a darabbal a felnőtteknek kedveznek, igazi partikellék a rajta lévő sörnyitóval. Kipróbáltam, tényleg jól működik, akár két üveget is nyithatunk vele egyszerre, ha nagyon beindul a buli. Ha rátesszük a hozzá kapott takaróelmeket, máris nem +18-as eszköz, gyerekeknek is nyugodtan odaadhatjuk.

Műanyagból készült, ennek megfelelően elég könnyű, a minőségével nincs baj. Szinte alig kotyog, cserébeő a leghangosabb a mezőnyben, de a sörnyitó funkció mindenért kárpótol. Egy forgatásra 50 másodpercig mozog. A piros, kék, fehér és fekete színben kapható spinnerre 1.200 forintért csaphatunk le, az egyik legjobb vétel a csomagban. De csak a sörnyitó miatt.

Forgás: 50 másodperc

Ár: ~1200 forint

#5 HORDÓS

Jöjjön egy drágább darab is, a képen látható hordós pörgettyűért már több, mint 3.000 forintot kérnek. Cserébe természetesen fémből, jó minőségben van megmunkálva. Tömegre kb. a PlayStation-ös társával egyezik, tehát a nehezebb súlycsoportba tartozik.

A színes hordós oldalelemek egyesével lecsavarhatók, de okosan tegyük ezt, mert egyrészt, ha nem szimmetrikusan távolítjuk el őket, a kiegyensúlyozatlanság miatt elkezd rázkódni, másrészt ezek szorítják csapágyat a házhoz.

A csendesebb mezőnybe tartozik, szintén a PlayStation-ös darabbal rokon, elég gyorsan forog, könnyen jár, de 1:10 alatt megáll, így ár-értékben nem ő a legjobb választás. Négyféle színkombinációban elérhető, melyekben arany, kék, piros és rózsaszín keveredik.

Forgás: 70 másodperc

Ár: ~3000 forint

#6 PÓKOS

Ha valaki nem irtózik a pókoktól, nyugodt szívvel ajánlom az ár-érték bajnokunkat, a színes, pókmintás pörgettyűt. Ez mindenképp egy menőzős darab, a fém házra fújt színváltós lakk is erről árulkodik. Remek a minősége, komoly a tömege, nem kotyog, egész halk és másfél percig is forog egy pörgetésre.

Hihetetlen, hogy csupán 1.400 forintot kérnek érte, pedig simán veri drágább társait is. Ráadásul hozzá is kapunk egy ajándék darabot, így kérdés nélkül ő a legjobb vétel a mezőnyben.

Forgás: 90 másodperc

Ár: ~1400 forint

#7 LEDES

Kék barátunkat késve hozta meg a postás, így sajnos lemaradt a csoportképről, de szerencsére még befért a tesztbe. Kár is lett volna, ha kimarad, mert nagyon frankó darab. Fémből van, de egész könnyű, jó az összeszerelési minősége, nagyon csendesen és finoman jár, és bejáratás nélkül is két percig pörgött. A tömege és a finom járása miatt a légies jelző jutott rá eszembe.

Nem kotyog egyáltalán, és a színe is nagyon szép. Ha valaki nem értene egyet a legutolsó kijelentésemmel, veheti rózsaszín, fekete, ezüst és arany színekben is. Extraként a három karján lévő piros és kék LED-ekkel akar kitűnni a tömegből. Ezek minden bizonnyal gyorsulásérzékelők alapján működnek, akkor kapcsolnak be, ha forgatás közben megütjük a karokat egy kicsit a kezünkkel. Kuponnal 1.600 forintos áron vehetjük meg.

Forgás: 120 másodperc

Ár: ~1600 forint

#8 ARANY ÉS EZÜST

Jöjjön a prémium darab, ugyanis ilyen is van. Meg akartuk nézni, hogy mennyire érik meg a jóval több pénzt az igazán komoly változatok. Nos, arra jutottunk, hogy valóban sokat nyújtanak a felárért cserébe, még ha nem is egyenes az arányosság.

A legnehezebb az egész mezőnyben, nagyon masszív, szépen kidolgozott, gyémántra emlékeztető darab. Természetesen fémből elkészítve. Hibrid kerámia csapágy található benne, amit állítólag Németországból importálnak.

Nekünk nem ez a lényeg, hanem, hogy jobb-e a hagyományos fém golyóscsapágyaknál. Igen, nem is kicsit: iszonyú csendes, alig hallani, és először alig akartam elhinni, de több, mint hét percig forgott. A dobozában még törlőkendőt és puha tasakot is kapunk mellé, hogy igazi becsben tarthassuk. Ennek megfelelően az árát is elkérik, az arany és ezüst változatokért 7.300, a színes változatért 8.000 forintot kell fizetnünk.

Forgás: 420 másodperc

Ár: ~7300-8000 forint

#9 OLCSÓ KAKUKKTOJÁS

Végül lássuk a kakukktojásokat, amik már nem is csak spinnerek. Van bennük LED világítás és még egy Bluetooth hangszórót is beléjük préseltek. Jogosnak tekinthető rájuk a búcsús jelző is, de hogy feltűnőek, az biztos.

Az olcsóbbik, fehér darab kemény 520 forintba kerül, és kapható még kék és rózsaszín változatban is. Klasszikus kialakítású, műanyag házas pörgettyű, a minősége az árához képest jó, de nincs prémium fogása, az is biztos. Viszonylag zajosan, 1 percig forog.

Egy apró kapcsolóval tudjuk bekapcsolni a körhintát, ekkor elkezdődik a fényorgia, és várja a párosodni vágyó Bluetooth eszközt. Ha ez megvolt, mehet a parti. A hangminősége az árához méltóan gyalázatos, recseg, mintha muszáj lenne. Alsó hangerő közelében azért hallgatható, de jobban járunk, ha inkább telefonhangszóróról zenélünk, ha már választani kell.

A fények viszont klasszak, a ház alatt vannak a LED-ek, amik átvilágítják a műanyagot. Külön meglepetés volt, hogy a zene ritmusára változtatja a fényjátékot, sötétben kifejezetten jól néz ki. Fél óra alatt tölthetjük fel a rajta lévő micro USB porton keresztül, ez 35 perc fényjátékra és 10 perc Bluetooth-os muzsikára elég. Ha valaki szereti az ilyesmit, ennyi pénzért muszáj kipróbálnia, mondhatni semmi befektetés egy kis mókáért.

Forgás: 60 másodperc

Ár: ~520 forint

#10 DRÁGA KAKUKKTOJÁS

A másik már 2.400 forintért árulja magát, cserébe másfélszer akkora a mérete, micro SD kártyáról is tud zenét lejátszani, és állítható a fénye. Számomra egy csalódás ez a termék, a három ágából csak az egyikben van LED és hangszóró, a többire csak rátettek egy rácsot a megtévesztés kedvéért.

Minőségben nem sokkal van fehér társa előtt, ő is egész zajos, 1:50-ig pörgött egy forgatásra. A hangminősége hasonlóan rossz, mint az olcsó társának, és nekem a fényei sem tetszenek annyira.

Csupán egy-egy kék, piros és zöld LED-et kapott. Ezeknek az alján lévő, benyomhatatlan gombokkal állíthatók különböző sebességű villogás és statikus világítás között. Forgás közben három színes csíkot húz maga után csupán, nem nagy szám.

A memóriakártyás lejátszás nekem nem működött egyáltalán, pedig 64 GB-os és 4 GB-os kártyával is kipróbáltam, hátha nem bírja a nagy kapacitásokat, de semmi. Egy teljes óra kell, hogy jóllakjon a micro USB porton keresztül, cserébe háromnegyed óráig muzsikál. Szerintem 2.400 forintot egyáltalán nem ér meg, akkor már inkább 5 darabot vennék az olcsóbb változatból.

Forgás: 110 másodperc

Ár: ~2400 forint

Ha elégedetlenek lennénk kedvenc spinnerünk forgási sebességével, nem kell feltétlenül a kukába dobnunk, a legtöbb cserélhető csapággyal rendelkezik. Elég rendelnünk egy jó kerámiacsapágyat a megfelelő méretben, kicserélni, és akár tízszeres forgási időt is elérhetünk.

Ezek nem nagy tételek, pár száz, max 1.500 forintokért mennek a kínai webáruházakban. Ebben a videóban pl. 10 másodpercből másfél percet csinált egy jó csapágy:

 

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni a legújabb terméktesztekről, ajánljuk a RENDELJ KÍNAIT oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik