Tech

Letartóztatták a zsarolóvírust megállító informatikust

Marcus Hutchins korábban banki adatok ellopására alkalmas kártevő fejlesztésében vehetett részt.

Kártevő szoftverek készítése és terjesztése miatt letartóztatták az Egyesült Államokban azt a fiatal brit informatikust, aki szakértők szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy a májusban világszerte hatalmas károkat okozó WannaCry nevű zsarolóvírust sikerült leállítani. Marcus Hutchins angol kiberbiztonsági szakértőt az FBI Las Vegasban tartóztatta le, ahol éppen számítógépes támadásokkal foglalkozó konferencián vett részt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, amely szerint az augusztus 2-án letartóztatott, brit állampolgárságú Hutchinst 2014 és 2015 között végzett tevékenysége miatt vonják majd felelősségre. A szakmában MalwareTech néven ismert 23 éves számítógépes szakembert azzal vádolják, hogy a szóban forgó időszakban a banki rendszerek megkárosítására alkalmas, Kronos nevű kártékony szoftverek készítésében vett részt. Ezek a vírusok a fertőzött számítógépekről banki információk kódjait lopják el.

Amerikai tisztségviselők közölték, hogy a letartóztatásnak nincs köze a májusban közel 150 országban rendkívül gyorsan elterjedt, és kórházak, bankok, vállalatok, vasúttársaságok működését megbénító WannaCry zsarolóvírus ügyéhez.

Hutchinst a WannaCry vírus elleni küzdelem hőseként tartják számon: ő segített ugyanis a zsarolóvírus semlegesítésében. Felfigyelt arra, hogy a vírus megpróbál kapcsolatba lépni egy meghatározott internetes címmel, valahányszor behatol egy-egy újabb számítógépbe, ez a hosszú betűhalmazból álló internetes cím azonban nem volt bejegyezve és nem tartozott hozzá honlap. Hutchins 8 fontért (nem egészen 3 ezer forintért) megvásárolta az internetes címet, amely ettől a pillanattól létezővé és bejegyzetté vált. Mint kiderült, ez egyben aktiválta a vírus egyik kódját, amely gyakorlatilag kikapcsolta a rosszindulatú programot, leállítva további terjedését. Szakértők szerint ezzel több, mint százezer újabb számítógép fertőződését sikerült megakadályozni világszerte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik