Tech

Az Apple-vezér megmagyarázta, miért hajtottak fejet a kínai kormánynak

Sokan kritizálták az Apple azon döntését, hogy a kínai App Store-ból hétvégén eltávolítottak több VPN-appot is a helyi törvényekre hivatkozva, amik előírják, hogy a VPN-szolgáltatóknak kormányzati jóváhagyás kell, máskülönben tiltottnak számítanak.

Az eltávolított appok közé tartozott az Express VPN is, melynek fejlesztői blogposztban fejezték ki csalódottságukat a techóriás lépésével kapcsolatban.

Az Apple-vezér Tim Cook egy befektetőknek tartott gyűlésen kelt a cég védelmére, és kifejtette álláspontját: szerinte az intézkedéssel csak a helyi szabályozásoknak tettek eleget, hiába nem értettek egyet az appok eltávolításával.

„Egyértelmű, hogy inkább nem távolítottuk volna el az appokat, de ahogy más országokban is tesszük, követtük a törvényeket, ahol üzletünk van.

Reméljük, hogy idővel a jelenleg látható szigorítások enyhülnek, mivel az innováció igényli a szabad együttműködést és kommunikációt.”

Cook hozzátette: a szigorú helyi szabályoknak nem megfelelő, eltávolított appokon kívül még további ezernyi VPN-szolgáltatás maradt az App Store-ban, sok olyan is, amik nem kínai fejlesztőktől származnak.

Lefeküdt az Apple a kínai cenzúrának
Letiltották a New York Times alkalmazását, a lap tiltakozik.

Nem ez az első alkalom, hogy az almás céget azért kritizálják, mert fejet hajt a kínai kormánynak. Tavaly decemberben több, a New York Timeshoz köthető appot is töröltek a digitális áruházból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik