Tech

Még durvább lesz az orosz internetcenzúra

Vlagyimir Putyin is elfogadta azt a törvényt, ami előírja az internetszolgáltatók számára a virtuálismagánhálózat-szolgáltatásokat nyújtó weboldalok tiltását. A csevegőappok körül is szorul a hurok. Mindeközben az Apple több VPN-szolgáltatás appját is kivonta Kínában digitális áruházából.

Az orosz parlament alsóháza múlt hét pénteken fogadta el azt a törvényjavaslatot, ami betiltja a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas virtuális magánhálózatok (Virtual Private Network – VPN) és az anonim proxy-k használatát. Az alsóház után Vlagyimir Putyin elnök is aláírta a törvényt, ami november elsejétől lép hatályba.

A törvény arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a VPN szolgáltatásokat nyújtó honlapokat. Oroszországban sokan használnak VPN-szolgáltatót, hogy külföldi szerveren keresztül érhessenek el tiltott tartalmakat az interneten.

Indítványozói szerint ezzel az intézkedéssel hatékonyabban gátat lehet majd szabni a szélsőséges online tartalmak terjedésének.

Putyin emellett egy másik olyan törvényre is áldását adta, ami tiltja az instant üzenetküldő appok anonim módon való használatát, a felhasználóknak telefonszámmal kell azonosítaniuk magukat.

Oroszország az utóbbi években több intézkedést is hozott az internet megregulázásra, 2015-ben azt a jogszabályt fogadta el a kormány, ami arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy az összes felhasználói adatot Oroszországban, orosz szervereken tárolják. Az internet- és távközlési szolgáltatóknak tavaly óta pedig egy évig kell megőrizniük a forgalmi adatokat.

Kínában szintén szigorúbbá vált a helyzet, az Apple hétvégén digitális áruházából tüntette el a különféle VPN alkalmazásokat az országban, arra hivatkozva, hogy azok használata illegális.

(Forrás: MTI, TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik