Tech

Otthonainkban már több a digitális eszköz, mint az élőlény

A modern lakásban már több a digitális kütyü, mint az ember vagy a háziállat. Ahogy lakótársainkra és a kiskedvencekre, úgy az eszközökre is vigyázni kell, de az emberek mégsem fordítanak elég figyelmet a vírusok elleni védelemre. Ennek ellenére félnek az adathalász levelektől, jobban is, mint a párkapcsolatuk felbomlásától.

Elképesztő változáson mennek keresztül a modern otthonok, és ezzel együtt a háztartások összetétele is. Ma már átlagosan 2,4 embert, 0,3 háziállatot és 6,3 csatlakoztatott készüléket találunk lakásonként a Kaspersky Lab felmérése szerint.

Ez óriási online összekapcsolódást, és egyben rengeteg veszélyt is jelent, mégis, az emberek 39 százaléka nem gondoskodik készülékeik védelméről. A modern otthon, ha ébren van, akkor egyben online is van, a zsarolóvírusok, kártékony programok pedig nem alszanak. Minél több ember szörföl egyszerre, annál nagyobb veszélyek leselkedhetnek rájuk a rosszindulatú programok vagy honlapok miatt.

Az antivírus cég kutatása szerint az emberek 63 százaléka aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt, emellett az is aggasztja őket, hogy elveszthetik a készülékeiken tárolt privát adataikat (átlagosan 6 készülék csatlakozik fel háztartásonként). Ez a félelem megdöbbentően erős, a felhasználókat jobban nyugtalanítja digitális fotóik elvesztése, mint partnerkapcsolatuk felbomlása, vagy háziállatuk betegsége.

Gyakori félelem az is, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezekbe kerülnek, ezek némelyike ​​olyannyira szenzitív, hogy a felhasználók 44 százaléka nem akarja, hogy bárki más is láthassa azokat.

Mivel ezek az adatok ennyire fontosak az embereknek, ezért az interneztetők 53 százaléka tart attól, hogy megtámadja készülékét egy, a közelmúltban világszerte végig söprő WannaCry-járványhoz hasonló zsarolóvírus, amely váltságdíj ellenében vagy még akkor sem oldja fel a titkosítást a készülékeken tárolt adatokról.

Míg az adatbiztonság és a felhasználó magánéletével kapcsolatban egyértelmű aggályok merülnek fel, addig nem feledkezhetünk meg azokról a “védtelen” családtagokról sem, akik egyre fiatalabb korban csatlakoznak az internetre. Az emberek 60 százaléka fél attól, hogy a gyerekek nem megfelelő tartalmat láthatnnak az interneten

Ajánlott videó

Olvasói sztorik