Tech

A Facebookon keresztül kémkedhettek Macron után az oroszok

Macron kampányához közelálló emberek ismerőseinek adták ki magukat azok a kémek, akik két tucat hamis Facebook-profilon keresztül próbáltak információkat szerezni az elnökjelöltről és embereiről. Az amerikaiak szerint orosz hírszerzők készíthették a fiókokat.

Az orosz hírszerzők hamis Facebook-profilok mögül kémkedtek Emmanuel Macron kampánycsapata után a francia elnökválasztás idején, állítja két amerikai képviselő, az ügyhöz közel álló két forrással együtt. Elmondásuk szerint az oroszok körülbelül két tucat kamufiókot készítettek azon célból, hogy személyes információkat szerezzenek meg az akkor még elnökjelölt Macronról és embereiről.

Az állítólag oroszok által készített kamufiókok úgy viselkedtek, mintha a Macronhoz közeli emberek ismerősi körébe tartoztak volna, így próbáltak hozzájutni az adatokhoz.

A Facebook megerősítette a Reuters számára, hogy már a választás első körében feltűnt nekik a kémprofilok tevékenysége, és a fiókokat sikerült gyorsan felfüggeszteniük. Vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a profilok az orosz katonai hírszerzőügynökséghez, a GRU-hoz köthetők.

Áprilisban a közösségi oldal közölte: több mint 30 ezer kamuprofilt sikerült törölniük Franciaországban, közülük sok olyat, amit félrevezető információk terjesztésére használtak fel, de ekkor nem említették, hogy kémkedési célokra is felhasználhatták azokat.

Forrás: Europress

A közösségi oldal tudomása szerint a kémeknek nem sikerült annyira közel férkőzniük a célpontokhoz, hogy kártékony kód letöltésére vegyék rá őket, vagy megszerezzék bejelentkezési adataikat.

Mindezek ellenére, a választás utolsó napjaiban a francia elnökjelölt kampánycsapatának több ezer belsős levelezése vált nyilvánosan elérhetővé a neten kibertámadás következtében.

A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt, amiért az En Marche mozgalom közleménye szerint az oroszok feleltek. Az amerikai hírszerzők is az oroszokhoz kapcsolják a franciák ellen elkövetett támadást.

A francia elnökválasztás előtt sem bírnak magukkal orosz hekkerek
Kiszivárogtatták a nagy esélyes elnökjelölt kampánycsapatának levelezését - a kampánycsend előtt egy órával, így nem is lehet rá reagálni.

Kevés olyan kifinomult kémkedési tevékenységről tudni, amit a közösségi médián keresztül bonyolítanak le, de korábban is történtek hasonló esetek. 2015-ben a brit belbiztonsági szolgálat (MI5) arra figyelmeztetett, hogy oroszok és kínaiak a LinkedIn üzleti közösségi oldalon keresztül próbáltak brit kormányzati alkalmazottakat toborozni, majd rajtuk keresztül hozzájutni érzékeny információkhoz.

A közösségi szolgáltatások is csak alkalmaként kommentálják nyilvánosság előtt ezeket az eseteket.

Robotok háborúztak tovább a kampánycsend idején
A Trend Micro vizsgálata szerint orosz kémcsoport hajtott végre kibertámadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik