Tech

Kétszer gyorsabb lesz az új USB szabvány

Az USB 3.1 által garantált adatátviteli sebesség dupláját hozza majd a legújabb szabvány, az USB 3.2.

Az USB technológia szabványait felügyelő USB 3.0 Promoter Group bejelentette az USB 3.2-es szabvány tervezetét. Az új megoldás kétszer olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint az USB 3.1, és ehhez nem kell leváltani a meglévő C-típusú csatlakozóval ellátott kábeleket sem.

A még 2013-ban bejelentett USB 3.1 legfeljebb 10 gigabit/szekundum adatátviteli sebességre képes, míg a 3.2-es szabvánnyal elméletileg már 20 gigabit/szekundumos maximális sebesség is lehetségessé válik. Ez annak köszönhető, hogy támogatja a többsávos működést, egyszerre két sávon továbbítja az adatot.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy USB 3.2-es tárolóeszközre másodpercenként két gigabájtnyi adatot tudunk majd átmásolni.

Ahogy minden USB verzió, így a 3.2 is kompatibilis lesz a korábbi eszközökkel és vezérlőkkel. Az USB 3.2 végleges specifikációját szeptemberben adják ki, és jó eséllyel csak jövő év végén jelenhetnek meg az első olyan eszközök a piacon, amiket 3.2-es szabványú vezérlőkkel, illetve chippel szerelnek fel a gyártók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik