Tech

Az oroszok betiltják az anonim proxyt és VPN-t

Az orosz parlament alsóháza (duma) pénteken törvényjavaslatot fogadott el a hatósági megfigyelés elkerülésére alkalmas virtuális magánhálózatok (Virtual Private Network – VPN) és az anonim proxyk használatának betiltására a szélsőséges online tartalmak terjedésére hivatkozva.

A javaslat arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják a VPN szolgáltatásokat nyújtó honlapokat. Oroszországban sokan használnak VPN-szolgáltatót, hogy külföldi szerveren keresztül érhessenek el hatóságilag zárolt tartalmakat az interneten. Indítványozói szerint a törvényjavaslattal hatékonyabban gátat lehet szabni a szélsőséges online tartalmak terjedésének. Hatálybalépéséhez még az orosz felsőháznak is jóvá kell hagynia a szabályozást, valamint még az államfőnek is alá kell írnia.

Oroszországban az utóbbi években a hatóságok egyre korlátozták az internet szabadságát, például egyebek mellett arra akarják kötelezni az internetszolgáltatókat, hogy a felhasználók adatait oroszországi szervereken tárolják.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik