Tech

A Facebook moduláris telefonon dolgozhat

Árulkodó kérvény került ki az amerikai szabadalmi hivatal honlapjára, miszerint a Facebook levédette egy olyan elektronikai eszköz ötletét, ami telefon és okosotthonos vezérlő is, és modulokból áll össze.

Úgy tűnik, a Facebook a Google nyomdokain haladva próbál magának utat törni a fogyasztói hardverek piacára. Legalábbis erről árulkodik a cég nemrég közzétett, még 2016-ban benyújtott szabadalmi kérvénye, ami egy olyan “moduláris elektromechanikai eszköz” leírását tartalmazza, amiben helyet kap hangszóró, mikrofon, érintőkijelző, GPS, és telefonként is funkcionál.

A moduláris, azaz különféle komponensekből összelegózható telefonok ötletével már régóta kacérkodnak a cégek, de eddig nem jutottak sikerre.

A legígéretesebbnek a Google Project Ara nevű okostelefonja tűnt, amit több év fejlesztés után tavaly végül lelőtt a keresőóriás. Az olyan csatlakoztatható kiegészítőkkel felszerelt kütyük, mint a Moto Z, az LG G5 vagy éppen az Andy Rubin új cége által fejlesztett Essential telefon pedig nem teljesen modulárisak.

Sosem készül el a Google összelegózható mobilja. Forrás: Google

Nem véletlenszerű talán, hogy a Project Arával foglalkozó több kulcsfontosságú szakember jelenleg a szabadalomban említett Facebook Building 8 csapatában dolgozik, ez a részleg felel a fogyasztói hardverekért, és az olyan futurisztikus technológiák fejlesztéséért is, mint például a gondolattal való gépelés.

A Facebook szó szerint az agyunkra megy
Gondolatokkal való gépelés és a bőrön keresztüli hallás - elébe mennek a jövőnek.

A moduláris eszközről benyújtott szabadalom leírásában négy olyan alkalmazott neve is olvasható, akik korábban a Nascent Objectnek dolgoztak. Ez a startup moduláris kütyük prototípusainak, 3D-s elemeinek nyomtatásával foglalkozott, tavaly vásárolta fel őket a Facebook az általuk használt technológiával együtt.

Forrás: Facebook

A Facebookhoz közelálló források szerint a Building 8 a háttérben egy új élvonalbeli kamerán, és gépi tanulásos technológián is dolgozik.

A szabadalom vázlatai alapján nem kimondottan mobil várható, hanem egy olyan többfunkciós okosotthoni eszköz, ami mobilként is használható. Arról is írnak, hogy a kütyüre különböző szoftvereket lehet telepíteni attól függően, hogy milyen modulok csatlakoznak rá.

Forrás:Facebook

A Facebook a HTC-vel közösen kiadott korábban egy “Facebook-telefont”, de a First súlyos bukás lett. A Building 8 által gondozott moduláris eszköz ötlete már csak azért is ígéretesebb, mert a Building 8 részelege az Apple, a Google és a Motorola korábbi szakembereit gyűjti egybe, akik korábban jelentős tapasztalatot szereztek okostelefonok és táblagépek fejlesztésében.

Persze egy szabadalom nem jelenti azt, hogy már prototípus is készült, a techvilágban sokszor esik meg, hogy egy levédett ötletből végül nem lesz semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik