Tech

Olcsó kiterjesztettvalóság-szemüveg készül iPhone-hoz

Különleges elven működő, kifejezetten az iPhone 7-tel használható kiterjesztettvalóság-kiegészítőn dolgozik egy amerikai startup.

Az utóbbi időben számos olyan projektet és appot láthattunk, ami a kiterjesztett valósághoz kapcsolódik, elég csak a holografikus Marióra, az IKEA és az Apple által közösen fejlesztett alkalmazásra, vagy a többi ARKit demóra gondolni.  Mivel az elénk tartott telefon eléggé mesterséges érzetet hagy, a Los Angeles-i Mira startup egy olyan kiterjesztettvalóság-headseten dolgozik, ami kimondottan olcsón kínál interaktív holografikus élményt.

A 99 dolláros (kb. 26 ezer forint) Mira Prism nevű headset egy olyan mobilos kiegészítő, ami kifejezetten iPhone 7-hez készítettek. A kiegészítő hasonlóan működik, mint a mobilos VR-szemüvegek: a telefont bele kell csúsztatni az eszközbe.

A Google Cardboardtól eltérően viszont a felhasználó nem az arca felé tartott kijelzőt bámulja: a szemüvegen keresztül a valódi világ rétegeit látja, míg a telefon a vizor belseje felé néz. A telefon által előállított holografikus tartalmak egy átlátszó műanyagra tükröződnek, így elegyednek össze a holografikus és a valódi világ elemei a felhasználó szeme előtt.

Mivel a kütyü lényegében nem tartalmaz különösebben fejlett technológiát, ezért nem is drága, nem kell hozzá csatlakozó, számítógép, kábelek. Egy nézői (spectator) módnak köszönhetően egy barát telefonján, vagy tabletén is megoszthatók a látottak.

Természetesen eleinte a fejlesztők számára teszik elérhetővé magát az eszközt, és a szükséges fejlesztői készletet, ők ősszel kaphatják meg példányaikat. Az időzítés azért tűnhet szerencsétlennek, mert a kütyü kizárólag iPhone 7-tel kompatibilis, ősszel pedig már lehull a lepel a soron következő, jubileumi almás telefonról, ami az iPhone 8 nevet kaphatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik