Tech

A világ egyik legcukibb robotját küldték az űrbe

A Pixar nagyszemű figuráira hasonlító drón segít felvételeket készíteni a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, így a legénységnek több ideje marad kísérleteket végezni.

A tudománynak van egy cuki oldala is, főleg amikor aranyos és hasznos robotokat állítanak az emberiség szolgálatába. A japán nemzeti űrügynökség (JAXA) június negyedikén küldte fel a nemzetközi űrállomásra (ISS) Int-ball nevű szférikus kameráját, ami azóta a fedélzeten készít felvételeket a legénység mindennapjairól. A JAXA most közzétett pár ilyen felvételt.

Az eszközt 3D-nyomtatással készítették, és a jelenlegi dróntechnológiákat, érzékelőket pakoltak bele. Külsőre úgy néz ki, mintha a Pixar aranyos lénye nézne ránk vissza. Mindössze egy kilogrammot nyom, és 12 propellere van.

Az Int-Ball segítségével a Tsukuba Űrközpont irányítói távolról készíthetnek felvételeket, és valós időben követhetik, mi történik a fedélzeten.

A kisrobot különlegessége, hogy a súlytalanságban is úgy képes mozogni, hogy jó minőségű álló- és mozgóképeket készítsen. Ez jelentősen megkönnyíti a legénység dolgát, akiknek ezután nem kell annyi időt fotók készítésével tölteni, ez  jelenleg ugyanis 10 százalékát teszi ki munkaidejüknek.

Helyette a sokkal fontosabb feladatokra, kísérletekre koncentrálhatnak. A jövőben akár a fedélzeti problémák megoldásában, és az ellátmányok ellenőrzésében is segíthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik