Tech

Az ausztrálok nekimennek a titkosított csevegő appoknak

Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull merész kijelentést tett a titkosítással kapcsolatban: szerinte a matematika törvényei másodlagosak az ország törvényeihez képest. Szerinte a cégek fel tudják oldani a végponti titkosítással védett üzeneteket, ha nagyon akarják.

Az ausztrál kormány új kiberbiztonsági törvénytervezete arra kötelezné a netszolgáltatókat és az internetes cégeket, hogy bírói végzésre oldják fel a szolgáltatásaikban küldött titkosított üzenetek tartalmát. Ez érintené például a WhatsAppot birtokló Facebookot, vagy az iMessage-t fejlesztő Apple-t.

Egy újságírói kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta:

A matematika törvényei dicséretesek, de Ausztráliában az ország törvényei fontosabbak. Nem vagyok kriptográfus, de azt szeretnénk elérni, hogy a cégek közreműködjenek velünk. Szembe kell nézniük a felelősséggel. Nem moshatják kezeiket, és mondhatják, hogy nem tudnak mit kezdeni a dologgal.

Twitteren a felhasználók már reagáltak is az elnök furcsa kijelentésére, volt aki azzal vádolta, hogy orwelli kijelentéseket tesz.

Turnbull leszögezte a sajtótájékoztatón, hogy csak arra kéri a cégeket, hogy működjenek együtt a kormánnyal jelenlegi rendszereik megváltoztatásával, és ez nem azt jelentené, hogy bármelyik felhasználó üzeneteiben turkálni kezdenek.

A Facebook ellenállna

A végpontig terjedő titkosítás lényege épp az, hogy csak a küldő és a címzett képes elolvasni az üzenetet, és még a szolgáltatást fejlesztő cég sem tud hozzáférni annak tartalmához.Épp ezért kavart nagy port, amikor egy kaliforniai bíró arra kötelezte az Apple-t, készítsenek egy módosított szoftvert a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jához, s egy hátsó kapun biztosítsanak hozzáférést a tartalmához – ennek az Apple nem tett eleget. Az FBi végül egy külsős izraeli cég eszközével törte fel a telefont.

Sokan vádolják azzal az olyan titkosítást használó csevegőket, mint a WhatsApp, vagy a Telegram, hogy tökéletes védelmet nyújtanak a terroristák és bűnözők számára. A védelem általános gyengítésével a cégek viszont saját felhasználóikat is veszélynek teszik ki, hiszen az üzenetekhez hozzáférhetnek hackerek, vagy rosszakarók is, nem csak a nemzetbiztonságiak.

A Facebook és az Apple közölte a héten, hogy ellenállnak a Turnbull-kormány nyomásának,de lehetőségeik szerint már most is együttműködnek a kormányokkal. Múlt hónapban blogposztban magyarázták el, hogy technikailag is képtelenek kivitelezni az ausztrál kormány követeléseit.

Tudjuk, hogy néha terroristák is használják a titkosított csevegést a kommunikációra. A titkosításnak nagyon sok legitim használati célja van – megvédi az online bankolást, vagy a fotóinkat, videóinkat. Alapvető az újságírók, emberi jogi aktivisták és mások számára, akik tudni akarják, hogy üzeneteik biztonságban maradnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik