Tech

Elképesztően durva hibát találtak a BKK online rendszerében

Megírtuk, hogy mostantól már okostelefonra is lehet jegyet vagy bérletet venni Budapesten. Először még csak teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség, később bővítik a palettát. Viszont ahhoz, hogy az ellenőrnek a mobilunkon megmutassuk az ellenőrnek a jegyünket vagy bérletünket, minden nap frissíteni kell majd az appot.

E helyen e-jegyet vehetsz Pestre
Forradalmi nap ez a BKK életében, most már okostelefonra is lehet jegyet vagy bérletet venni Budapesten.

Az Index azt írja, durva biztonsági hibát találtak a rendszerben, aminek következtében

alapszintű hekkeléssel bárki annyi pénzért vehet bérletet, amennyiért akar.

A kísérletezést ugyan nem javasolják senkinek, hiszen bűncselekmény, de a szerver felé továbbított kérésben csak egy számot kell átírni a kosárba rakáskor, mert a böngésző küldi el a szervernek a bérlet árát. Egy informatikus körülbelül vette meg kétszázszor olcsóbban a havi bérletet, csak azért, hogy tudja bizonyítani a rendszer sérülékenységét.

A lapnak független szakértők is megerősítették, hogy amatőr hiba ekkora támadási felületet hagyni egy online jegyértékesítő rendszerben.

 

A lapnak a BKK azt írta:

A BKK sajnálattal tapasztalta, hogy a tegnap elindított új online értékesítési csatorna sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni.

A cég közölte, hogy az első nap alapján kijelenthető, hogy a rendszer folyamatosan működőképes, az első napon egyetlen panasz érkezett.

A cég vizsgálja, hogy a nem rendeltetésszerű használat az adott esetben felveti-e bűncselekmény gyanúját, azonnali intézkedésekkel tovább növelték a rendszer biztonságát és megváltoztatták a biztonsági beállításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik