Tech

Valósággá vált Elon Musk szupergyors vákuumvasútja

Az Elon Musk vákuumvasút ötletét megvalósítani hivatott Hyperloop One nevű cég végrehajtotta az első sikeres tesztet, a Hyperloop minden eleme sikeresen működött. Szemünk előtt valósul meg a jövő közlekedési eszköze.

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy egy nap kapszulákban jussunk el elképesztő sebességgel egyik helyről a másikra. Elon Musk 2013-ban vázolta fel a vákuumvasút ötletét, aminek megvalósítását másokra hagyta: az egyik ilyen cég a Hyperloop Transportation Technologies, a másik pedig a Hyperloop One (korábban Hyperloop Technologies). Rob Lloyd, a Hyperloop One vezetője azt mondta: az ő cégük lesz képes elsőként megvalósítani a technológiát.

Mi is a Hyperloop?

A Hyperloop lényegében egy hatalmas, csökkentett sűrűségű levegővel töltött, vákuum alá helyezett cső, amiben légpárnákon, lebegve közlekednek a kapszulák. Egy ilyen jármű személy- és teherszállító kapszulákból áll össze, akár 1200 km/órás sebességre is képes lehet.

Ez egyelőre így is tűnik. A cég bejelentette, hogy végrehajtotta az első olyan sikeres tesztet, amiben a Hyperloop-rendszer minden eleme működött, igaz az Elon Musk által kitalált 1200 km/óra sebességre még nem képes felgyorsulni.

Tavaly a One csapata már produkált egy tesztet Nevadában épített pályájukon, ahol még vákuum nélkül próbálták ki a propulziós meghajtást, és a fékrendszer is hiányzott.

Az újabb mérföldkövet idén májusban érték el szintén a nevadai tesztterepen, ahol a mérnökök élőben láthatták, hogyan száguld sikeresen a kapszula a vákuumban, mindössze öt másodperc alatt felgyorsulva 112 km/órára, a végén fékezve.

Igaz, ez még mindig nem az a 1100 km/h, amit a cég ígért, de a lényeg, hogy a vákuumvasút működéséhez szükséges minden elem: a hajtás, a fékezés, a lebegés  is megfelelően működik. Ez az első jelentős lépés afelé, hogy gyártásba is kerüljön a prototípus, bár ez csak az első fázisa a jelenlegi nagy tesztelési projektnek. A következő cél 400 kilométeróra elérése lesz, majd elkezdenek azon is dolgozni, hogy a Hyperloop megfeleljen a közlekedési szabályozásoknak és a hatóságoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik