Tech

Trump kitiltja az orosz vírusirtó óriást

Megtiltották a moszkvai Kaspersky Lab egyes termékeinek használatát az amerikai kormányzati szervezeteinél, ugyanis orosz állami kapcsolatokkal vádolják az antivírus-óriást. Később még szélesebb körben betilthatják a cég szoftvereit.

A Trump adminisztráció szerint az orosz Kaspersky Lab antivíruscég egyes szoftverei nemzetbiztonsági veszélyt is jelenthetnek az Egyesült Államokra nézve, mivel a moszkvaiak szoros kapcsolatot ápolnak a Kremllel. Szerdán az Általános Szolgáltatások Adminisztrációja (GSA) eltávolította a Kaspersy Labet azon engedélyezett beszállítók listájáról, akiknek védelmi technológiái használhatóak az amerikai kormányzati szervek gépein.

Egy májusi szenátusi gyűlésen Marc Rubio szenátor hat amerikai hírszerzési vezetőt kérdezett meg arról, hogy használnák-e az oroszok által fejlesztett megoldásokat a kormányzati gépeken, amire mindenkitől egybehangzó nem érkezett. Így már elnöki rendelet tiltja az orosz cég fejlesztéseit, és ez még csak a kezdet lehet.

Az Oroszország és az USA között kialakult feszült politikai helyzet magával hozza azt is, hogy sok orosz cég mögött sejtenek szorosabb kapcsolatot a Kremllel, most főként a Kaspersky Labet gyanúsítják ezzel.

Eugene Kaspersky. Forrás: Europress

A Bloomberg hírügynökség megszerzett pár olyan belsős levelezést, amik arra utalnak, hogy a Kaspersky Lab a kémelhárítási feladatokat ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) működött együtt több ízben is. Ezek szerint a Kaspersky Lab titkos projekteken dolgozott az FSZB-vel közösen, de azokról sosem beszéltek nyilvánosság előtt a cég imázsának védelmében.

A moszkvaiak abban is segítették az ügynököket, hogy az orosz kormányzati szervekre irányuló DDoS-támadások esetén visszakövették a támadók fizikai helyét, ezeket az érzékeny információkat pedig az ügynökök felé továbbították. További gyanúra ad okot a Bloomberg szerint, hogy a biztonsági cég alapítója és vezetője, Eugene Kaspersky régen a KGB kriptográfiai intézetében tanult, és szolgált a szovjet hadseregben is.

Cáfol a Kaspersky

A Kaspersky Lab weboldalán közzétett közleményében tételesen cáfolja a Bloomberg által felhozott vádakat. Leszögezték, hogy az együttműködés nem szolgál etikátlan célokat, és hogy a Bloomberg cikke ferdíti a valóságot. Az internetszolgáltatók esetében például DDoS-támadást megelőző szolgáltatást nyújtottak, és nem a hírszerzőknek segítettek kémkedni.

„Ha az állításokat kiragadjuk környezetükből, bármi manipulálható úgy, hogy egy bizonyos álláspontot szolgáljon. A Kaspersky Lab mindig elismerte, hogy megfelelő termékeket és szolgáltatásokat nyújt világszerte a kormányok számára a kiberfenyegetések megelőzése érdekében,

de nincsenek etikátlan kapcsolatai a kormányokkal, beleértve Oroszországgal sem.”

Az állam közeli szálak elijeszthetik a nyugat-európai és amerikai ügyfeleket, ami a Kaspersky Lab számára azért jelent érvágást, mert a cég tavalyi 633 millió dolláros bevételének több mint fele, 374 millió dollár származott amerikai ügyfelektől.

Az ABC csatorna tudósítása szerint a Trump-adminisztráció később szélesebb körben is tilalmat vezetne be a moszkvai cég fejlesztéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik