Tech

Ők azok a melegek, akik nélkül nem tartana itt a techvilág

Egy ideális világban nem számít az, hogy a sikeres szakembereknek milyen a szexuális beállítottságuk. A Pride alkalmából összeszedtük, hogy kik azok az ismertebb tehetségek a techiparban, akik nyíltan vállalják homoszexualitásukat. Az olyan óriáscégek, mint a Twitter, a Google, a Microsoft, az Apple, vagy a Facebook mindannyian fontosnak tartják azt, hogy az Egyesült Államokban sürgessék a melegek egyenlő bánásmódjának ügyét, felmérések szerint a techcégek általánosságban is jobban teljesítenek a másság elismerésében.

TIM COOK

A legismertebb meleg techvezér Tim Cook, az Apple vezérigazgatója, aki rengeteg energiát fektet abba, hogy az Egyesült Államok törvénykezése minél jobban védje az LMBT jogokat. Cook 2014-ben nyilvánosság előtt is felvállalta homoszexualitását, ami a techszférában hosszú ideje nyílt titok volt.

Noha addig sem tagadta meg a szexualitását, és büszke arra, hogy meleg, a nyilvánosság előtt addig soha nem említette.

Soha nem akartam magamra vonni a figyelmet. Az Apple a világ egyik leginkább reflektorfényben lévő vállalata és jobban szeretem, ha az emberek a termékeinkre figyelnek és azokra az elképesztő dolgokra, amiket meg lehet valósítani általuk

írta a Businessweekben.

PETER THIEL

A PayPal társalapítója 2016-ban beszélt arról nyilvánosság előtt egy republikánus jelölőgyűlésen, hogy büszke melegnek, republikánusnak és amerikainak tartja magát.

A kockázati tőkebefektető egyben a Facebook első befektetőjeként említik, de támogatta a LinkedIn-t, a Yelpet és tucatnyi más techvállalkozást.  Ő alapította a Palantir Technologies nevű nagyszabású adatelemző céget.

2005-ben megalapította a Founders Fund elnevezésű kockázati tőke alapkezelőt, ami forradalmi technológiai újításokba fektet be, a portfoliójukban van többek közt a SpaceX, az Airbnb, a Lyft, a Spotify is.

Peter Thiel. Forrás: Europress

ALAN TURING

A második világháború idején titkos náci kódokat feltörő, homoszexualitása miatt elítélt Alan Turing számít a modern számítástechnika és a mesterséges intelligencia atyjának.  

Turing nevét legtöbben arról ismerhetik, hogy munkatársaival sikerült feltörnie az Atlanti-óceán északi részén cirkáló német tengeralattjárók kommunikációjához használt Enigma-gép kódját. Egyes tudósok szerint ezzel elősegítette Hitler bukását.

A háború után Turing a mesterséges intelligenciával foglalkozott, amelynek máig érvényes logikai kritériumait is meghatározta. A gépi intelligenciát tesztelendő imitációs játékát, a Turing-tesztet ma is alkalmazzák.

Getty Images Hungary

Turing 1954-ben, 41 éves korában hunyt el ciánmérgezésben, két évvel azután, hogy az akkor Nagy-Britanniában még üldözött homoszexualitása miatt elítélték a “jó erkölcs megsértéséért”, és gyógyszeres kasztrálásra kényszerítették.

JON “VESZETT KUTYA” HALL

A Linux operációs rendszert reklámozó Linux International (LI) legendás ügyvezető igazgatója a szabad szoftver mozgalom vezetője is egyben, 1969. óta dolgozik a számítástechnikában. Becenevét (Maddog) a Hartford állami műszaki főiskolán kapta diákjaitól heves vérmérséklete miatt, ahol a számítástechnika tanszéket vezette.

A szakember több évtizedes pályafutása alatt volt már programozó, rendszertervező, rendszergazda, tanácsadó állami és nemzeti kormányzati szerveknél. Dolgozott a Compaq Computer Corporation-nek, a Digital UNIX Marketing csoportnak, a Bell Laboratories-nek.

A Linux meghatározó egyénisége Alan Turing matematikus születésének 100. évfordulóján coming outolt, akkor így indokolta döntését:

Sok olyan fiatal kocka van, akik ugyanezen mennek keresztül. Azt akartam, hogy tudják, nincsenek egyedül, és a dolgok jobbra fordulnak.

Jon Hall. Forrás: Wikipédia

 

ÁRVAI PÉTER

A világsikert elért magyar startup, a Prezi társalapító-vezérigazgatója a Forbes magazin egyik 2015-ös számában beszélt nyilvánosság előtt arról, hogy meleg. Akkor azt is elmondta: sokszor óva intették attól, hogy nagy nyilvánosság elé álljon, nehogy majd ő legyen “a buzi CEO” Magyarországon.

Árvai azért döntött ennek ellenére így, mert idővel rájött, hogy ha a cégen belül folyamatosan az önmagukért való kiállásra buzdítja a munkatársait, akkor neki is így kell tennie.

arvai-peter(960x640).jpg (Array)
arvai-peter(960×640).jpg (Array)

Tavaly a 11-ik legbefolyásosabb emberré választotta a Financial Times a világ LGBT+ üzleti vezetői között, Kelet-Közép Európából pedig elsőnek a 100 fős listán. A néhány évvel ezelőtti Pride felvonuláson a Prezi volt az egyetlen cég, amelyik céges logóval és pólóval vonult fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik