Tech

Gigabites ingyenwifit indít London

New York után London is gigabites ingyenwifis fülkéket állít fel a városban, hogy lehessen netezni vagy a mobilt tölteni. A pornós botrányból tanulva a kihelyezett tableteken korlátozzák, milyen netes tartalmakhoz férjenek hozzá az arrajárók.

Ahogy egy évvel ezelőtt New York-ban, úgy most Londonban is kezdik elbontani az elavult telefonfülkéket, s ahogy az üzemeltető BT telefonszolgáltató közölte: helyüket modern ingyenwifis oszlopok veszik át.

Gigabites sebességet nyújtó wifi hotspotok lesznek, így mobilon és tableten is lehet majd netezni.

Az InLinks dobozok:

  • a leggyorsabb nyílt wifi-hálózatot szolgáltatják,
  • lehet róluk ingyenes VoIP-hívást indítani (pl. Skype és Viber applikációval),
  • USB-bemeneten keresztül lehet tölteni eszközeinket,
  • lesz rajta segélyhívó,
  • meg lehet nézni az időjárás-előrejelzést,
  • térképet,
  • a tömegközlekedési menetrendet,
  • közösségi üzeneteket.

A New York-i (LinkNYC) és londoni kioszkokat (InLinkUK) kiépítő vállalat, az Intersection ígérete szerint a fülkék következő változata már a hőmérsékletet, közlekedési forgalmat, lég- és zajszennyezést mérő szenzorokkal szerelik fel.

Első körben mindössze egy tucat fülkét szerelnek fel London forgalmasabb utcáin, és a belvárosban.

A TABLETEKEN NEM LEHET BÁRMIT NÉZNI

Levonva a tanulságokat, az Intersection úgy döntött, a londoni kioszkokon, a beépített tableteken nem lesz teljesen korlátlan, ingyenes internethozzáférés, azaz nem lehet majd bármit megnézni a neten, csak bizonyos tartalmakat, a már fent említett szolgáltatásokat lehet használni.

Ennek oka, hogy New York-ban a táblagépeken korlátlanul lehetett netezni – s bár nagy hangsúlyt fektettek a felnőtt tartalmak szűrésére, olyan szűrőrendszert használtak, mint amit az iskolák és a könyvtárak is alkalmaznak – az emberek nagy része pornót vagy éppen netflixes filmeket, sorozatokat nézett rajtuk.

Éppen ezért a 2016. januári indulás után fél évvel a helyi vezetésnek le kellett kapcsolnia a netet a tableteken.

Ennek ellenére a projekt rendkívül sikeres: eddig már 900 kioszk üzemel már New York-szerte, a cél, hogy összesen 7500 gépet telepítsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik