Tech

Egy híres csokigyárra is lecsapott az új zsarolóvírus

A Petya nevű zsarolóvírus elért Ausztráliába, a Cadbury csokoládégyártó tazmániai üzemét bénította meg.

A WannaCry után egy új változat, a ‘Petya’ névre keresztelt zsarolóvírus kezdett terjedni: először Ukrajna eddigi legnagyobb kibertámadás-sorozatát okozva, majd brit, spanyol, francia, dán, holland, orosz és indiai cégeket bénítva meg.  Európa és Ázsia után a déli félteke első áldozata egy ausztráliai csokoládégyár.

A Cadbury tazmániai üzemében teljesen le kellett állítani a termelést a támadás következtében. Az üzem számítógépeinek kijelzőin a zsarolóvírus váltságdíjat követelő üzenete jelent meg. Miután a számítógépes rendszer megbénult, a gyár leállt. Egyelőre még nem tudják, mennyi idő kell ahhoz, hogy a munka folytatódhasson.

Az üzemben évente 50 tonnányi csokoládét állítanak elő, főleg a belsős piacra.

A Petya zsarolóvírus 300 dollárt követel Fotó: Symantec

Az ausztrál hatóságok szóvá tették az üzem nem megfelelő kiberbiztonsági rendszerét, megjegyezve, hogy  a WannaCry által okozott támadások fényében arra kiemelt hangsúlyt kellett volna fektetni.

A második gigászi kibertámadás

A Petya nevű zsarolóvírus először fél Ukrajnát bénította meg:a kijevi repteret, metrohálózatot, az elektromos műveket, a telefonszolgáltatót, a bankokat, kormányzati portálokat, és számos ukrán cég rendszereit kényszerítette térdre. Ezután újabb áldozatok bukkantak fel Európa-szerte.

A svájci kormányzati informatikai ügynökség szerint a leginkább érintett országok: Ukrajna, Oroszország, India, és Nagy-Britannia.

Új brutális kibertámadás kényszeríti térdre a világot
A Petya zsarolóvírus új változata söpör végig a világon.

Szakértők szerint a mostani támadáshullámért felelős vírus nagyon hasonlóan van felépítve, és hasonlóan működik, mint a Petya (vagy Petrwrap), annak egy változata lehet. Az eredeti vírust még 2015 végén fejlesztették, azt alakították át.

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint a kártevőt az elmúlt 12 hónapban fórumokon árulták 28 dollárért, azaz átszámítva nagyjából 7700 forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik