Tech

Befejezi a rajzainkat a Google gépagya

Nemrég a Google azon alkalmazását mutattuk be, ami mestermunkákat készít firkáinkból, most viszont egy legalább ennyire szórakoztató appot tett közzé a cég, ami befejezi az általunk elkezdett ábrákat.

A Google mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó Brain nevű részlege áttörő eredményt ért el gépi látásos technikák területén, egy olyan szoftvert fejlesztettek, ami képes befejezni a felhasználók által elkezdett hiányos firkákat.

A programot bárki számára kipróbálhatóvá tették ezen a linken egy webes app formájában, amiben magunk is megnézhetjük, hogyan tudunk együtt alkotni a neurális hálózattal. A Sketch-RNN nevű programot áprilisban jelentette be a cég, a fejlesztés során pedig segítségül hívták a tavaly novemberben közzétett Quick, Draw! nevű programon belül rajzolt több millió képet is, ami csúnya rajzainkból készített mesterműveket.

A Sketch-RNN-ben kezdjünk bármilyen formával vagy alakzattal, a szoftvert azt automatikusan befejezi, ehhez a korábban generált több millió referenciarajzot veszi alapul.

Forrás: Google

Az appnak persze megvannak a maga korlátai: egy legördülő listából kell kiválasztanunk, milyen objektumról van szó (például ananász), majd elég egy ovális alakot rajzolnunk kezdésnek, hogy a program magától befejezze a firkát, és kiegészítse egy ananásszá, elég akár egyetlen vonalat húzni.

A listán elég sok mindent találni a gyümölcsöktől kezdve Mona Lisáig, de az összetettebb rajzokkal azért már megküzd a program.

Velünk fejlesztik a gépagyat

A gépi tanuláson alapuló programok annál fejlettebbek, minél több felhasználó használja azokat. A Google végső célja, hogy a neurális hálózat megtanulja kontextusba helyezni a valós életbeli tárgyakat, majd újraalkossa azokat, olyan módon, ahogy az emberi agy is összeköti a vonalakat, formákat, és más képi komponenseket.

A keresőóriás ez által már meglévő képfelismerő eszközeit is fejlesztheti, de akár a mesterséges intelligencia szoftverrel felvértezett robotoknak is könnyebb lehet felismerni az őket környező objektumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik