Tech

Szuperkomputert épít az amerikai légierő és az IBM

Szuperszámítógépet épít az amerikai légierő (USAF) és az IBM. Ez lenne az első olyan szuperkomputer, ami az emberi agyhoz hasonlóan működne.

A bejelentett mesterséges intelligenciás (AI) szerkezetet 64 darab, TrueNorth Neurosynaptic kognitív chip hajtaná meg. Ezek úgy “drótozzák össze”, hogy az emberi agy szinapszisaihoz hasonlóan működjenek. Mindegyik mag egy elosztott hálózat része, s ezzel párhuzamosan eseményvezérelt alapon is működnek. Azaz működésükhöz nincs szükség egy órájelre, mint egy hagyományos processzorokban.

Sőt, a rendszer elosztott jellege miatt, ha egy mag meghibásodik, a tömb további része ekkor is tudja folytatni a munkát. A rendszer teljesítménye annyi, mint 64 millió neuronnak és 16 milliárd szinapszisnak – mégis kevés energiát fogyaszt. Minden egyes chip mindössze tíz watt áramot fogyaszt.

Nagy teljesítmény, kicsi fogyasztás

A chipekkel gyakorlatilag egy mesterséges neurális hálózatot tudnak építeni a kutatók. A rendszer képes lesz mélytanulásos (deep learning) algoritmusokat futtatni. Ezzel pedig komplex feladatokat hajthatnak végre, mint egy összetett szimuláció, tudományos (pl. klímaváltozás) kutatások, de képes lesz különböző típusú adatot – hang- és videófájlok, szöveg – a gépek számára olvasható formába önteni, így a hagyományos szuperszámítógépek tudnák rögzíteni és elemezni.

Hasonló algoritmusokat használ a Facebook arcfelismerő rendszere, illetve a Microsoft Skype beszélgetés közben, valós időben fordító megoldása – csak a szuperszámítógéphez képest nagyobb költséggel, nagyobb áramfogyasztással és több tárhellyel operálnak hagyományos adatközpontokban.

Az IBM kognitív chipjeit nem először használják fel, tavaly a Samsung építette be őket a Dynamic Vision szenzoraiba (DVS) – ez lehetővé tette, hogy a kütyük kamerái másodpercenként 2000 képkockát tudjanak rögzíteni, s mindössze csak 300 milliwatt áramot “égetnek el”.

Cél: az emberi agy szimulálása

Sokkal nagyobb szabású, de hasonló projektbe kezdtek három éve kormányzati szervek, tudományos intézetek és olyan techcégek, mint az IBM, az Intel, a Dell és a Cray. A cél a világ leggyorsabb szuperszámítógépének megépítése, amely az emberi agy működését szimulálná.

A rendszer ezerszer gyorsabb lenne, mint a jelenlegi leggyorsabb gépek. A Human Brain Project egy 1,19 milliárd eurós (vagyis kb. 350 milliárd forintos) beruházásból valósul meg.

Szemléltetésképp, hogy mekkora fába vágták a kutatók a fejszéjüket: az emberi agy akkora, mint az univerzum, ebben a körübelül 1,3 kilogrammos kocsonyás izében annyi neuron található, mint ahány csillag a világegyetemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik