Tech

Új funkcióval védene a személyiséglopástól a Facebook

A Facebook már tesztel egy olyan megoldást, aminek köszönhetően nehezebb lesz visszaélni a profilképünkkel. Így hadat üzen a mások személyiségét ellopó kamuprofiloknak.

A profilképünk talán az egyik legszemélyesebb tartalmunk a Facebookon, épp ezért kellemetlen élmény, amikor azzal visszaélnek. Az egyik leggyakrabban jelentett probléma a közösségi oldalon, hogy valaki ellopta a felhasználó képét, hogy egy kamuprofil arcává tegye, vagy ami még rosszabb: a kép mellett a nevet is felhasználja, személyiséglopást követ el.

A közösségi oldal Indiában kezdte el tesztelni új megoldását, ami védelmet nyújthat az ilyen esetek ellen. Indiában különösen a nők panaszkodnak arra, hogy engedély nélkül használják fel profilfotóikat, ezért egyre többen nem osztanak meg magukról olyan képet, amin az arcuk is látható.

Forrás: Facebook

A nagy kék fejlesztése egy plusz adatvédelmi beállítás, amit ha bekapcsol a felhasználó, több szinten is védelmet nyújt. A “Photo guard” funkciót aktiválva a profilkép körül egy kék keret jelenik meg. Ez három téren nyújt védelmet:

  • A fotóra nem lehet jobb gombbal klikkelni (vagy telefonon lenyomva tartani), így a kép nem menthető le.
  • A képernyőmentést is letiltják, ezáltal nem lehet screenshotból sem kivágni az arcot, ez egyelőre csak Androidon működik.
  • Nem jelölheti meg olyan felhasználó magát, illetve mást se a a profilképen, aki nem ismerős.

A Facebook ezen felül egy olyan képelemző technológián is dolgozik, ami felismerné azt, ha két felhasználó is ugyanazt a profilképet használja. A tesztfunkciók Indiában már elrajtoltak egy szűk körben, de a Facebook hozzátette, hogy később más országokkal is bővítenék a sort, mielőtt a fejlesztés élesedne globálisan.

Közzétette: Facebook Safety – 2017. június 21.

Nem a Facebook az egyetlen közösségi oldal, amelyik ezzel a problémával küzd, az „utánzók” és személyiséglopók más közösségi hálózatok felhasználási elveit is megsértik, de egyelőre még senki nem orvosolta a problémát.

Az online adatvédelmi szakértők szerint sincsenek pontos adatok arról, hogy milyen gyakran történik online személyiséglopás, a Facebook pedig nem szolgáltat ilyen jellegű információkat. A közösségi oldal 2012-es jelentése szerint 83 millió fiók volt kamu akkoriban, de kérdéses, hogy ezek közül hány esetben éltek vissza létező felhasználók személyiségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik