Tech

Magyar fiataloknak hála olvashatnának a vakok

Nemrég írtunk az Insimu Patient nevű magyar fejlesztésről, ami tavaly nyáron harmadik helyezést ért el a Microsoft Imagine Cup amerikai döntőjén. Idén júliusban egy másik hazai csapatért izgulhatunk, ugyanis a GlovEye lett a verseny magyarországi fordulójának győztese, ők képviselhetik hazánkat a seattle-i döntőn, ahol a fődíj 100 ezer dollár.

Végre megtapintható mindaz, ami a történelemkönyvekből kimaradt
Az Imagine Budapest sétáján látók és nem látók együtt járhatták végig az 1956-os forradalom legfontosabb helyszíneit.

A találmány lényege egy mondatban összefoglalható:

lehetővé teszi bármilyen szöveg olvasását vakok és gyengénlátók számára.

A pénteki nap pedig egy fontos mérföldkő volt a magyar startup számára, hiszen a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képviseletében először tesztelhették látássérültek a magyar fiatalok applikációját. Az alkalmazás a nyomtatott szövegeket Braille-írásra fordítja egy speciális eszköz segítségével.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Klinkó Krisztián, a csapat egyik tagja a 24.hu-nak elmagyarázta, hogyan képzeljük ezt el pontosan.

Mi az a Braille-írás?

Egy speciális technikát alkalmazó ABC, amit a francia Louis Braille talált ki 1821-ben a vakok számára. Segítségével a vak emberek számára is lehetővé vált az írás és olvasás elsajátítása. Minden egyes Braille-karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. A pozíciók bármelyikén lehet pont, ez által összesen 64 variáció lehetséges.

Egyrészt van egy okostelefon, ami beolvassa a szöveget egy VR-boxban, egy állványon vagy akár kézzel tartva. Ezt a szöveget a telefon elküldi egy szerverre, ami felismeri, milyen betűket lát, majd visszaküldi a mobilnak, ami karakterenként küldi el a szöveget a kesztyűnek bluetooth-on.

A lényeg az, hogy a kesztyű alakítja át a kapott betűket Braille-karakterekké. A kesztyű egy görgővel érzékeli, ahogy a GlovEye használói végighúzzák az ujjukat egy felületen, és így képes az eszköz a következő karaktert kiadni.

Krisztián elárulta azt is, hogy a találmány egy teljesen más koncepcióból indult, az eredeti terv az volt, hogy két ujjra kerül egy-egy vibrációs motor, de ez nagyobb és nehezebben használható volt, mint a jelenlegi verzió. De a fejlesztéseknek köszönhetően sikerült annyira lekicsinyíteni az eszközt, hogy egyetlen ujjbegyen elférjen az egész.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A kesztyű eredeti funkciója az volt, hogy ott tartsa a cellát a felhasználó ujján, de lehet, hogy ezt a koncepciót a jövőben elvetik majd, mert a tesztelésen is kiderült, hogy sokak számára a kesztyű nélkül egyszerűbb használni az eszközt. Jelenleg viszont a legfontosabb cél számukra inkább az, hogy

minél szélesebb körben elérhető legyen a GlovEye. 

A versenyre való készülésben is fontos állomás számukra a pénteki tesztelés látássérültekkel, ugyanakkor tudják, hogy még rengeteg fejleszteni való vár rájuk, szeretnék, hogy piacképes termék váljon a találmányukból. Egyelőre egy prototípussal rendelkeznek, ebből szeretnének jó néhányat csinálni, ezen kívül tervezik még, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével közreműködve teszteket hajtanak végre.

Nagyon sok tervünk van és nagyon bele kell húznunk ebben a maradék egy hónapban

– jegyezte meg Krisztián.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Jelenleg hárman vannak a csapatban, egyelőre a versenyre koncentrálnak, utána remélik, hogy egy befektető felfigyel rájuk. Mivel az könnyen megváltoztatható, milyen nyelven dolgozza fel a szöveget a készülék,

nagyon egyszerűen lehetne más országokban is forgalmazni a GlovEye-t. 

Azért is szeretnék, hogy a találmányuk minél több emberhez eljusson, mert a Braille-írás hanyatlóban van, egyre kevesebben ismerik a vakok közül, így a kesztyű célja a tanítás is. A csapatban egyébként mindenki azt csinálja, amihez ért, Krisztián villamosmérnök, ő felel a hardverért, Ádám mérnök-informatikus, az ő területe az alkalmazás része, Bogi pedig az üzleti ügyekért felel.

Látássérültként a legnagyobb élmény nem függeni másoktól
Felhő, a vakvezető kutya sikeresen teljesítette a vizsgát, így már hivatalosan is megadhatja látássérült gazdájának a legnagyobb ajándékot.

A tesztelés során a jelenlévő tesztelők egymás után próbálhatták ki a fiatalok találmányát, volt, akinek könnyebben és olyan is, akinek nehezebben ment a GlovEye használata.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Mindannyian lelkesen próbálgatták az újítást, a fejlesztők pedig feljegyeztek minden észrevételt.

Ez egy szuper találmány

– mondta az eszköz tesztelése közben Ervin, az egyik tesztelő, aki a 24.hu-nak hozzátette, jópofának tartja az alkalmazást, ami nagyszerűen működik, ahhoz képest, hogy még csak tesztüzemmódról beszélünk.

Bevallotta, hogy mostanában nem olvas sokat, ha kijön az alkalmazás, akkor neki sokkal fontosabb lesz a hivatalos iratok és levelek kezelésében. Ezekben igazán nagy segítséget nyújtana ez a fejlesztés, tette hozzá.

Ervin szeretné tudni, hogy mi áll egy csekk mellé kapott húszoldalas levélben, ezt pedig egyelőre csak látó ember segítségével tudja megoldani, ami nehézséget jelent számára, hiszen egyedül él.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha nincs senki, aki segíthetne, akkor az olvasógép segíti ki ilyen helyzetekben. Bizakodó a GlovEye-t illetően, és kíváncsian várja, mit tartogat a jövő magyar fiatalok fejlesztésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik