Tech

Apró robot úszik be a sérült fukusimai reaktorba

Apró robot úszik be a sérült fukusimai reaktorba

Kicsi Naphal, avagy egy kicsit robot fog beúszni a sérült fukusimai reaktorba. A küldetés nagy kihívás lesz, ugyanis eddig egy robot sem tért vissza onnan.
Fotó: AFP

Hat éve, 2011-ben hatalmas cunami érte el Japán partjait, több mint 18 ezer ember életét vesztette, s egyben előidézte a csernobili óta a legnagyobb atomkatasztrófát. A sérült reaktor egy része még mindig komolyan sugárszennyezett, így a robotok jelentős szerepet játszanak a megtisztításban.

Fotó: AFP

A Toshiba és a kutatók egy csoportja ezért kifejlesztett egy kis úszú robotot, amivel a Daicsi atomerőmű 3-as reaktor elöntött részeit fel lehet térképezni.

Fotó: AFP

Az irányítők előbb egy medencében gyakorolják a navigálást. Szimulálták a 3-as reaktor felépítését és a környezetet. Egy Tokióhoz közeli tesztpályán vezetik végig többször a robotot.

Fotó: AFP

A robot óvatosan úszott keresztül a tárolóedények között. Ha itt sikerül teljesítenie a feladtát, akkor jövő hónapban már a sérült reaktorban merülhet alá.

Fotó: AFP

A robotot “Kicsi Naphal” névre keresztelték. Nagyjából akkora mint egy vekni kenyér. Mindössze 30 centiméter hosszú, a hengeres test átmérője 13 centiméter. Saját lámpákkal és két kamerával gyűjti be az adatokat, farokpropellerekkel hajtja magát előre. Egy dóziméterrel is felszerelték, hogy tudják figyelni, mekkora sugárzásnak van kitéve.

Fotó: AFP

Egy hatvan centiméter hosszú kábelen továbbítja majd az adatokat és fotókat, amiket a tervek szerint begyűjt majd a sérült reaktorban. Fontos hangsúlyozni, hogy “a tervek szerint”, elődei ugyanis mind kudarcot vallottak. Beszorultak valahová, vagy azonnal “lehaltak” a sugárzástól, amely az embert mindössze másodpercek alatt megölné. Úgy, hogy most sokan szorítanak a kis robotnak.

Fotó: AFP

A robotot tudósok fogják irányítani, illetve figyelik majd az összes általa küldött adatot. Ezeknek köszönhetően specialisták el tudnák távolítani a radioaktív hulladékot. Jövő hónapban küldik be először Kicsi Naphalat a sérült reaktorba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik