Tech

Milliókat fordít az Apple a Föld védelmére

Ismét elképesztő összeget szán megújuló energetikára az Apple, miután Donald Trump visszalépett a párizsi klímaegyezménytől.

Az Apple közölte, hogy másodszorra is nagy értékben bocsát ki zöld kötvényeket annak érdekében, hogy a klímaváltozás elleni harcot támogassa. A döntés az után született, hogy Donald Trump amerikai elnök felrúgta a párizsi klímaegyezményt, amit az iPhone-gyártó támogatott.

Ennek következményeként egymilliárd dollárért bocsátanak ki „zöld kötvényeket”, az ebből befolyó összegeket pedig szél- és napenergia művek létesítésére, energiahatékony épületek építésére, illetve újrahasznosított anyagok felhasználásának arányának javítására fordítanak. Az almás vállalat célkitűzése emellett, hogy teljes egészében megújuló energiaforrásokkal által üzemeltethessék saját tevékenységeiket.

A cupertinóiak tavaly 1,5 milliárdnyi zöld kötvény kibocsátásával rázták fel a tőkepiacot, ami rekordértékűnek számít, hiszen amerikai vállalat korábban még nem bocsátott ki ekkora összegben zöld kötvényt. A mostani kibocsátás már a második ilyen lépés.

A zöld kötvények segítségével a cégek úgy finanszírozhatnak megújuló energiaforrások projektjeit, hogy nem kell hozzányúlni offshore készpénz tartalékukhoz, amit 35 százalékos adó terhelne  az Egyesült Államokban, ez pedig magasabb, mint amekkora a kötvényeket terheli.

A techcégek közül elsőként az Apple reagál Trump azon döntésére, hogy visszalép a párizsi klímaegyezménytől, melynek célja a kötelezettséget vállaló államok a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest.

2016-ban az Apple 442 millió dollárt áldozott első kötvénykibocsátása révén 16 különböző, újrahasznosítással és megújuló energiával foglalkozó projektre.

Az egyik ezek közül a Liam nevű robot volt, ami szétszerelt, hulladék iPhone-ok értékes komponenseit  válogatta ki újrahasznosítás céljából. A Greenpeace értékelése szerint az Apple a leginkább környezetbarát cég a világ nagy techvállalatai közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik