Tech

A durcás Trump már a világ egyik leghíresebb íróját is letiltotta

A rendszeresen nárcisztikus személyiségjegyeket mutató amerikai elnökről eddig is tudni lehetett, hogy nem nagyon bírja a kritikát, és a legújabb megmozdulása is azt bizonyítja, hogy sokszor tényleg csak dacos kölyökként képes viselkedni: letiltotta Stephen Kinget a Twitteren.

Az Egyesült Államok 45. elnöke imádja a mikroblogot, nem telik úgy el nap (néha óra), hogy ne osztaná meg a magvas gondolatait követőivel, viszont azt nem nagyon szereti, ha bárki ezen a platformon kritizálja.

Kritikusai viszont akadnak szép számmal, köztük a horrorok királya, Stephen King, aki egyáltalán nem szokta visszafogni magát, ha Donald Trump ekézésről van szó – persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen sokszor tényleg nehéz szó nélkül hagyni azt a kaotikus agyrémet, amit Trump és a hozzá közel álló emberek művelnek politika címszó alatt.

Az elnök viszont nehezen viselhette, hogy a világ egyik legnépszerűbb írója folyamatosan kikel ellene, így a lehető legóvodásabb lépést választva egész egyszerűen blokkolta Kinget a Twitteren. A mikroblog szolgáltatásban ez azt jelenti, hogy a blokkoló egyrészt nem látja mit ír a másik, sőt bejelentkezve a blokkolt fél sem éri el a blokkoló profilját.

Ez a lépés már csak azért is nevetséges, mert King ettől még továbbra is megírhatja a véleményét, milliók fogják olvasni, és Trump a sokkal diszkrétebb elhallgattatás (mute) funkciót is választhatta volna: a „lecsendesített” fél üzenetei ilyenkor szintén nem jelennek meg többet a hírfolyamban, viszont a mute-olt felhasználó nem tudja, hogy elnémították.

Ezek alapján Trump vagy nincs tisztában a Twitter működésével (ami azért nem atomfizika), vagy annyira gőgös, hogy nemcsak le akarta tiltani híres írót, de mindenkivel tudatni akarta, hogy ő bizony nem kíváncsi a kritikus hangokra. Nehéz eldönteni, hogy a világ egyik legbefolyásosabb politikusa esetében melyik a rosszabb opció.

King persze nem esett kétségbe, a maga szarkasztikus módján reagálta le az eseményeket („Lehet megölöm magam”), és a hírt olvasva még a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling is a segítségére sietett, megígérbe, hogy igény esetén Trump minden tweetjét megosztja írótársával privát üzenetek formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik