Tech

Folyékony páncél védené a jövő katonáit

A kellemesen hűvös, hűtőből frissen előszedett vaníliasodó életet menthet a nyári hőségben. Mi lenne, ha a valóságban is ez történne? Lehet-e a sodó golyóálló?

Nos, a kérdésre válaszolva: a BAE Systems and Helios Global Technologies mérnökei szerint igen. A két cég ugyanis egy speciális folyadékot alkalmazó, könnyű testpáncélzat fog fejleszteni lövészkatonáknak.

A mellény a hagyományos, már jól ismert kevlárszövet mellett egy, küllemében és színében leginkább a sodóra emlékeztető folyadékkal dolgozik majd, mely a becsapódó lövedék vagy repesz hatására megszilárdul, elnyelve a mozgási energia legnagyobb részét. Így a lövedék nem hatol be a testbe, s jó esetben néhány csúnya zúzódással, esetleg 1-2 törött bordával, de még egy AK-47-es lövés is túlélhető.

Az ötlet lényege, hogy egyrészt minél kisebb mértékben “nyomódjon be” a becsapódó lövedék hatására a mellény anyaga, azaz a torzulás minél kisebb legyen.

Másrészt a tömeg legyen érezhetően kisebb, s a jelenleginél jóval kisebb mértékben akadályozza a katonát a szabad mozgásban. Hiszen egy, a XXI. századnak megfelelően felszerelt lövészkatona így is elképesztő mennyiségű felszereléssel, fegyverrel indul a műveletbe. Így a súly érthetően fontos szempont, ha például a városi hadviselésre vagy a járőrözésre gondolunk.

Fotó: BAE Systems

A mérnökök szerint a zavarosan kinéző, de roppant hasznos, folyadékkal kombinált kevlármellény azonos védelmi szint mellett akár 45 százalékkal vékonyabb lehet, így persze a tömege is csökken és sokkal szabadabban mozoghat a katona, mint mondjuk egy vastag kerámia betétekkel ellátott, hagyományos mellényben.

Ez, ha csupán a saját afganisztáni élményeimet veszem alapul, óriási lépés. Az ígéretek szerint a régebbi mellények is kombinálhatóak lesznek majd a folyadék alapú páncélvédelemmel, így azok védelme is növelhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik