Tech

Bárki bejárhatja otthonról a világ egyik legszebb helyét

A Google népszerű térképszolgáltatásának köszönhetően már azok is bebarangolhatják az Ausztráliában található Ayers-szikla (avagy Uluru) névre hallgató óriási homokkő sziklatömböt, akik egyébként a közeljövőben nem tervezik a távoli kontinens meglátogatását.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a kifejezetten népszerű Google Earth alkalmazás teljes ráncfelvarráson esett át, ráadásul jó pár új és érdekes/izgalmas szolgáltatással bővült. A keresőóriás viszont nem érte be ennyivel, tovább igyekszik kedveskedni a virtuális világjáróknak, és a napokban Ausztrália egyik legnagyobb nevezetességét, az Ulurut is bejárhatóvá tették a Google Maps Street View nézetében.

A 348 méter magas és 9,4 kilométer kerületű természeti képződmény igazi szent hely a bennszülöttek számára, és a Google-nek hála nemcsak bebarangolható a varázslatos homokkő sziklatömb és környéke, de a Story Spheres szolgáltatásnak köszönhetően megismerkedhetünk az őslakosok történelmével és legendáival is, továbbá az Uluru gazdag történetével, méghozzá olyan történetek és dalok segítségével, amelyek korábban sosem lettek rögzítve, csak szájhagyomány útján terjedtek.

A Google nem kevesebb, mint két évig dolgozott a projekt megvalósításán, az őslakosok és az ausztrál hatóságok közreműködésével, ráadásul az Uluru egy része úgy lett rögzítve a Street View funkcióhoz, hogy – a helyi törvényeknek megfelelően – a cég tiszteletben tartotta azokat a nem fotózható részeket, amik mind a mai napig szent területnek számítanak a helyi törzsek számára.

Illusztráció forrása: Forrás: Masci Giuseppe / AGF / UIG via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik